Uvod do mnozin na pivnim tacku

16.5.2021 14:10 pm86

Upozorneni pro slabsi povahy: je to napsano tak nejak na objednavku (je to nekvalitni a je to zdarma), ze prej nekterejch veci je do komentaru skoda, je to delsi, ale rekli jste si o to, nevdecnici, tak si ted nestezujte. Nemusite to cist, vazne, nemusite.

Za kousek z toho, na co se ted koukate, si muzu sam, za kousek z toho muze @ProsteZuzana a jeji "Zacarovany prunik" - udelala tu chybu, ze se ji neco z toho, co jsem utrousil, zalibilo dost na to, aby na tom zkusila neco postavit. A jak se obecne vi, tak za chyby plati, ale to predbiham.

Chodim si sem hlavne cist a jednou za cas se tady zopakuje neco ze svaty trojice:

  1. "Proc o mne nikdo nema zajem?"
  2. "Proc se tady lidi nechovaj slusne?"
  3. "Co vy zensky/chlapy po nas chlapech/zenskej chcete?"

Pro mne je to trochu nuda, znovu se vynaleza kolo a vetsinou to piseme my modry, za coz se jako jeden z modrejch trosku stydim a vetsinou si z toho nemam co vzit, je to takovej vykrik do tmy. Nebo ze bych se pri tom aspon pobavil, ne, nic. Kdyz si tu postezuje cervena, tak pod tim bejva neco dalsiho, aspon neco malo, nad cim se da zamyslet.

Kdyz se tady tenhle folklor jel nedavno znova z modry strany, tentokrat tak nejak ve vetsi koncentraci nez je bezny - neco z toho teda asi skoncilo v kosi po vystrizliveni autoru nebo bylo mozna zpraskano pres prdel cenzorskou rakoskou mistnich spravcu a nejspis je to tak dobre - tak mne napadlo, ze je to nejspis problem v ocekavanich a napsal to do komentaru a protoze jsem to nechtel psat znova a stejne a mam rad metafory, tak jsem se k tomu postavil takhle: "Mozna jsi nevedomky vlez do hospody ctvrty cenovy skupiny, na prvni pohled jsi to sam nepoznal a cedule u vchodu je zaprasena. Sedas ke stolu a cekas na pingla v kvadru s motylkem a on nikde... Ale i v takovy hospode muzou tocit dobry pivo a bejt zajimavy lidi, ale taky v ni clovek muze dostat po hube. Asi to jenom chce mit rozumne nastaveny ocekavani." A protoze jsem se sebou byl spokojenej, jak hezky jsem to vymyslel, tak jsem to pozdejc jeste jinde dokreslil o "...ani se nestydim za to, ze do takovyho pro nektery lidi pajzlu pod jejich uroven, chodim. Ono to taky chce naucit se poznat, kdy je cas zaplatit, rozloucit se a jit domu a necekat, az se vsichni zmastej, poperou kvuli kravine a pak dostat po hube. A taky neni potreba do ni chodit v monterkach od smiru, i kdyz nad tim nikdo z personalu nehne ani brvou."

Mel jsem si to ale nechat pro sebe, ale nenechal, prisla @ProsteZuzana a jeji "Zacarovany prunik" - a tam pise, kdyz to trochu zjednodusim, ze tu pro ni vlastne mozna nikdo neni nebo ze ti chlapi, co vypadaji, ze by byli, to nakonec nejsou. Ze treba Ti, co se tvarili, ze deti nechteli a byli by tak vhodnym materialem k dalsimu tvareni pod rukama autorky najednou deti chteji. A popsala jeste par dalsich situaci. Mel jsem z toho trosku pocit, ze nerozumi tomu, kde se to v nas bere. To uz jsem se tolik nesmal, udelal si caj, sednul a zacal premejslet a ja kdyz premejslim, tak je zle...

" Kdyz bych vyloucil, ze vysilas nejaky matouci signaly diky kterejm se Ti deje to co se Ti deje, tak me v tuhle chvili z fleku napadne tohle:

Kdyz nekdo bude chtit malo a dostane to a treba i snadno, tak mu naroste sebevedomi nebo ztrati soudnost a zacne treba chtit vic. Mysli si, ze je takovej frajer, ze toho druhyho presvedci, aby mu sel na ruku, kdyz to zatim slo tak pekne.

Kdyz nekdo dostane vic nez chtel, muze dostat strach z toho, ze selze, treba v tom aby to udrzel nebo ze tu tihu zavazku nezvladne, coz je sama o sobe nepekna zkusenost (ale i z toho se da neco vytriskat). Ocitnul se mimo svoji konformni zonu, ocitnul se od ni dal, nez dokaze akceptovat. Ten krok je proste vetsi, nez na kolik se cejti nebo nez ty kroky o ktery si tu zonu zvetsoval dosud, tak to vzda a vrati se zpatky do bezpeci. Jsou i lidi, kteri jsou presvedceni o tom, ze kazdej takovejhle darek navic je vykoupenej nejakou ztratou na oplatku nekdy jindy a tak ho radsi odmitnou.

Nebo je to jedna z tech veci, co mame jako lidstvo v povaze a je mozna zadouci soucasti naseho vyvoje (stejne tak jako treba lenost nasledovana snahou resit veci efektivne, ktery vedou k objevum a vynalezum a to zase k vyvoji a posunu vpred) a to ze jsme vecne nespokojeni tam kde jsme, hodne z nas neumi zit v pritomnosti, porad si myslime ze je jinde trava zelenejsi a porad se za ni zeneme nebo na ni cekame. Kdyz jsme deti, chceme bejt dospeli; kdyz jsme dospeli, tak chceme kolikrat bejt zase deti. Nebo chceme bejt starsi a zkusenejsi. Nebo chceme bejt mladsi a zkusenosti si vycurane nechat. Jenomze i tenhle nevdek dava z urcityho uhlu pohledu smysl.

  • Muzes se za necim hnat, dosahnout nejakyho uspechu nebo zklamani, nabirat zkusenosti. Na konci budes neco mit (a tim nutne nemyslim hmotny veci) a mozna budes spokojena, mozna porad, mozna s prestavkama, mozna na chvilku do dalsiho prusvihu. Ale muzes bejt zaroven sedrena a vyzdimana, hotova.
  • Nebo se za nicim nehnat, kochat se pritomnosti, bejt aspon chvili v klidu. Ale pri tom se taky muzes divat okolo a mit pochybnosti "neunika mi neco?" nebo zestarnout, ohlidnout se a zjistit ze pres to kochani se clovek prosvihnul neco za cim melo cenu se hnat, ale uz je pozde.

A ted, pro priklad, si predstav chlapa, kterej si Te nabrnknul, o deti nejevil zajem, je spokojenej, ale cas bezi, chlapec nam trosku starne a rekne si "Doprcic, jako je to v pohode, ale nebude mne to pozdejc mrzet, kdyz nebudu mit sviste? Nebo kdyz nebudu mit sviste s touhle babou?" a zacne tlacit.

A takhle bych to asi dokazal navliknout na kazdou z tech popsanejch situaci a davalo by smysl (teda aspon z nejakyho uhlu pohledu). "

Psal jsem to trinactyho, dneska je sestnactyho a ja si to myslim porad. No a kdyz je toho teda jako komentare skoda, tak ja to zkusim prilepit sem na nastenku, mezi ostatni. Snad to tady vydrzi, nikdo to nebude cist a priste treba zkusim napsat neco, co neni rekapitulace, neco novyho a sveziho - dal bych do placu par pracovnich nazvu, ale nekdo plodnejsi by mi to mohl vyfouknout - nejaky dalsi zamysleni, ktery mi budete moct pochvalit nebo ignorovat :-)