Evolučná blogológia

16.6.2021 01:29 · 576 zhlédnutí lnvictus

Som tu medzi vami už nejaký ten deň ako váš tichý tieň, ktorý vás nerozlučne nasleduje a trochu tak aj sleduje a veľmi často aj obdivuje.

Neprestávate ma prekvapovať.

Myslím to úprimne a v dobrom. Aby ste mi rozumeli, toto konštatovanie sa neodvíja od pocitu nadradenosti, bohatej životnej skúsenosti alebo potreby sa niekomu násilne votrieť do priazne. Ide o tvrdé fakty. Napriek väčšinovému (?) názoru, že tento portál je čistá žumpa. Alebo teda tá najšpinavšia, ktorú treba čo najskôr vypustiť, vydezinfikovať a pustiť k nej iba overených "múdrosráčov" s komformnými názormi a prejavmi mlčiacej väčšiny.

Teší ma poznanie, že našťastie na AM tieto limity nefungujú. Úprimne ma baví rozmanitosť ľudí, fotografií, textov a (životných) príbehov. Spoznal som tu pocit z toho, keď je niečo tak zúfalo zlé, že daný príspevok katapultuje autora do popredia. Napokon čo je dobré a čo je zlé, čo je umenie a čo je gýč? Našťastie tieto kategórie neurčujú prísne vzorce. Jediným správnym meradlom pre mňa je to, či výsledok snahy autora je alebo nie je schopný vyvolať vo mne emócie. Áno aj negatívne, túžime však najmä po tých pozitívnych.

Hoci som typ, ktorý sa definuje ako vizuálny, dnes by som sa chcel podeliť o skúsenostiach s blogmi. Dlho som bol zaujatý. Nesprávne.

Potom som tu objavil skutočnú "Terra Incognita". Neviem sa jej nabažiť.

Poďme teda k meritu veci!

Ospravedlňujem sa Vám dopredu lebo v mojom prípade evidentne ide o subjektívne pocity z lásky na prvý pohľad. Som pomaly historický model, preto ešte verím na také "hovadiny". Napokon dôkazom je moja osobná skúsenosť s jedným profilom tu. Zamiloval som sa do jeho tajnej šifry a Enigma opäť nesklamala. Ona je reálna a naša náklonnosť je vzájomná. Objektívna realita je pravdepodobne iná, ale ja ju vnímam očami zaľúbeného. Začal som mať intenzívnu slabosť k žánru, ktorý sa tu volá blog. Ako muž, ktorý sa nikdy nehanbí za svoje city, dávam ich teraz opäť do pľacu.

Ako som zistil ide o veľmi komplexné a členité územie.

Najväčšiu a evolučne najzákladnejšiu časť tohto neznámeho kontinentu zaberajú blogy inšpirované okamžitými emociálnymi impulzmi ich autorov. Čím hlbšia alebo zvrátenejšia emócia, tým je blog úspešnejší. A to je v absolútnomm poriadku. Obvyklým dôvodom vzniku týchto textov je potreba "vypísať sa" zo svojich intenzívnych pocitov. Radi sa necháme strhnúť emóciami iných, hoci aj úplne neznámych ľudí. Ak ma tento druh blogu zaujme, chcem vedieť viac o jeho autorovi. Mám asi šťastie, lebo bol som nimi pustený neraz do najtajnejších komôr duše.

Blogy, ktorých nečakaná pointa prekvapí majú tiež slušnú rozlohu a stoja na vyššom stupni evolučného rebríčka. Ich autormi sú väčšinou hraví ľudia. Radi sa hrajú sami so sebou, hoci aj v posteli. Ešte radšej sa hrajú s osudom, neuvedomujúc, že v skutočnosti sú iba bábkou v rukách osudu. Prítulná a pozitívne ladená bábka však môže obmäkčiť aj občas kruté scenáre písané nespútanou rukou osudu. Pre mňa fascinujúci druh blogu. Učí ma premýšľať, ako sa môžem ďalej zlepšiť.

Pobúriť, rozčúliť má tiež svoje čaro. Vývojovo ide o slepú uličku. Nie všetky blogy tohto druhu sú až také prvoplánové, než si to možno v tejto chvíli myslíte. Krivých zrkadiel nie je nikdy dosť. Musia však ich držať pevné a odhodlané ramená. Z môjho pohľadu tie naozaj dobré kúsky predstavujú ten najťažší kaliber textu. Treba však naň dospieť. Z oboch strán.

Mojou špeciálnou kvetinkou sú blogy, ktoré si dajú relatívne ľahký cieľ. Zabaviť navštívtevníkov týchto stránok. Pre mňa predstavujú jednoznačne vrchol individuálneho vývoja. Ich autori sú ľudia, ktorí už dávno pochopili tú mágiu a nevyhnutnú esenciu bytia. Deväť dielov srandy či humoru a jeden diel krutej pravdy. Potrebujeme to všetci. Ale vzhľadom na návykovosť, pozor na dávkovanie. Hrdo sa priznám, že v prípade autorstva tohto druhu blogov som úplný amatér. Teda začiatočník. Sľubujem, že sa raz zlepším.

Skutočne užitočnou skupinou blogov sú úvahy a myšlienky. Ich obvyklom snahou je podeliť sa s vlastnou hoc aj nepríjemnou skúsenosťou. Genetickú výbavu týchto textov tvorí vlastný intelekt autora. Ak ide o pravdivú a najmä individuálnu reflexiu reálneho sveta, ide o výnimočný a vzácny druh.

Malú a evolučne ťažšie pochopiteľnú kategóriu tvoria nenápadne alebo celkom otvorene priznané PR texty na naše egá a utajené túžby. Kladú si za cieľ upozorniť návštevníkov, "haló tu som aj ja a chcem aby ste si ma všimli".

A na záver, na samom vrchole evolučnej pyramídy blogov sú príspevky v kategórii "O ničom". Ako aj tento môj, ktorý máte teraz pred sebou. Neublížia, nepomôžu a nepobavia. Vývojovo nemajú opodstatnenie a predsa existujú aj bez pridanej hodnoty. Aj také veci sa v živote nachádzajú. Chýba im evolučná spätná väzba. Nenápadne vypĺňajú naše dni a našu dušu a okrádajú nás o to najcennejšie.

Čas byť spolu!

Ak ste sa dostali až, sem, blahoželám. Alebo je mi ľúto ? Zvládli ste ukážkový exemplár blogu, ktorý je zámerne o ničom.

PS: zverejnený blogologický zoznam určite nie je definitívny. Ide o moju súkromnú zbierku genetickej analýzy najpodstatnejších textov tu na samom konci ničoty.

Evolúcia pracuje na nás a našich textoch ďalej ...