Vztah k sexu

24.11.2021 08:11 nbd

V duchu dnesnej doby (ze si odpovede na rozne temy, namiesto odbornych publikacii, hladame na socialnych sietach) by som rad urobil maly prieskum (volnu diskusiu, brainstorming, hadku) v ramci tohto blogu.

Tema znie: Co si myslite, je vztah k sexu a sexualite jasne urceny v genoch od narodenia alebo sa nejako v priebehu zivota meni?

Pod jasnym urcenim/determinaciou chapem, ze sa kazdy s nejakym nastavenim rodi a v priebehu zivota sa toto nastavenie velmi nemeni. Zmeny sposobene hormonmi v priebehu zivota (zvysena chut na sex pocas ovulacie alebo pokles mnozstva testosteronu/estrogenu od urciteho veku) radim stale do tejto kategorie, pretoze je to nieco co clovek dokaze ovplyvnit len ciastocne.

Nejake silne sexualne traumy ako zneuzivanie v detstve alebo znasilnenie by som dal bokom, nieco take urcite moze zanechat velmi silne nasledky.

Jednoducho by som rad poznal vas nazor na to, preco niekto nejavi velky zaujem o sex a intimitu cely zivot a preco niekto iny ma chut na sex este aj ked ma 70 a viac rokov. Preco niekto experimentuje, skusa nove polohy, miesta, techniky, mozno dokonca aj ine pohlavie a naopak niekomu staci cely zivot misionarska poloha (a vobec mu ani nenapadne, skusit nieco ine)...

Podla mna hra urcitu rolu 'oslobodenie' od spolocenskych stereotypov, ktore obvykle prichadza s vekom, ked clovek prestane riesit co je 'normalne' a jednoducho si zacne sex uzivat - takze sa zrazu odvazi urobit aj nieco co bolo pre neho dovtedy nemyslitelne. A urcite potrebuje aj spravneho partnera, ktoremu doveruje a vie sa pri nom uplne uvolnit.

Preco ma niekto len 2-3 sexualnych partnerov za zivot a niekto desiatky? Mozno aj ludia z prvej kategorie by mali 50 partnerov, keby prekonali kriticku hranicu (mozno 3, 5 alebo 7 partnerov...? neviem) po ktoru este mame idealisticky pohlad na spojenie dvoch ludi a za ktorou je to uz len obycajny sex, ktory si vieme uzit s kymkolvek kto nas fyzicky pritahuje. Alebo to ma niekto pevne nastavene v genoch, ze jednoducho nema zaujem hladat dalsich partnerov, nelaka ho to a preto ostane hoci aj pri prvom ktoreho nasiel, pokial sa na neho dotycny/dotycna nevykasle...?

Vopred vdaka za vase nazory :)