S vráskavou predkožkou na trhu

4.11.2022 13:08 · 1 497 zhlédnutí lnvictus

Opona sa pomaly otvára a ty stojíš vo svetle reflektorov. V sále panuje napäté ticho a iba sem tam počuť nervôzne tiché zakašľanie.

Ocitáš sa na obrovskom javisku úplne sám kým stovky pohľadov divákov netrpezlivo skúma tvoj dnešný kostým. Prišli ťa podporiť alebo možno vypískať. Sú tu aj dnes, aby z pozície síce amatérskych ale za to neomylných kritikov ťa stiahli z kože? Možno jediným cieľom ich dnešnej návštevy je, aby sa ti dostali hlboko pod kožu. Chcú ťa spoznať alebo chcú poznať iba tvoje slabé stránky, aby vyliezli do lákavých svetiel verejnosti?

Posledný hlboký nádych, ktorý ti teraz tlačí tak potrebný kyslík do bránice. Tvoje ústa sa práve otvárajú...


Iba ty vieš, že ani dnes nechceš nikoho uchvátiť ale ani sklamať. Si tu dnes opäť, ako vždy, aby si otváral oči pre myšlienky, ktoré sa ti zdajú byť správne. Nie si odvážnejší ako tí pred tebou v tmavej sále, ktorí možno nemali dostatok sebadôvery alebo jednoducho nemajú čo povedať. Nemáš patent na jedinú pravdu keďže sám pochybuješ o jej absolútnosti. Ako každý druh umenia aj tvoje prejavy majú osloviť dušu či vyvolať v iných city, vibrácie a emócie. Aby vo vnútri niečo pohlo...


Nie však prvoplánovo použijúc slová zafarbené odtieňmi gýču, ktoré už o pár minút stečú ako roztavený vosk z horiacej sviečky na stôl zanechajúc na ňom stopu, ktorú nikdo nechcel. Myšlienka zasadená hlbšie sa prediera na svetlo pomalšie ale má mohutné korene. A keď rozkvitá na ústach publika, bohato zarodí svoje zdravé ovocie. Nebudú chutiť každému rovnako, ale každý si v nich nájde svoje obľúbené farby, vône a chute.

Ideš so svojou kožou na trh a dobre vieš ako to tam chodí. No nebojíš sa na stôl vyložiť všetko pestré zo svojho domáceho košatého stromu. Všetky kúsky, ktoré si dnes doma dbanlivo pobalil. Nepresviedčaš o výnimočnej kvalite ponuky, hoci si všetku svoju starostlivosť jej venoval.


My, autori poviedok a blogov sme dostatočne odhodlaní podať svoju kožu do mastných rúk tých, ktorý neprišli nakúpiť. Iba sa nerozhodne obzerajú, prešľapujú, ktorá ponuka by ich zaujala. A sú na trhu možno aj takí, ktorí ponúkajú svoj tovar tiež a sú iba zvedaví, čo je vyložené na vedľajšom stole. JE to V najlepšom PORIADKU. Kto ide s kožou na trh, musí aj s takou možnosťou počítať. Občas sa však zneistíme, či sme na správnom trhu a v ten správny deň.

Koľkí ste sa rozhodli svoje zverejnené fotky, videá, básne, poviedky či úvahy po nejakom čase stiahnuť? Dočasne alebo aj navždy, dobrovoľne alebo pod nátlakom okolností, racionálne či úplne inštinktívne...

Prezradíte verejne - s kožou na trhu?