Pár základů bondage

18.1.2015 03:33 · 3.651 Aufrufe BDSM_martim

Na začátek chci zdůraznit, že můj článek není vševědný, zcela jistě v něm není a nebude vše a vlastně nemusí být úplně přesný. Jde spíše o jemný úvod do této problematiky.

Teorie:

Spousta lidí (včetně mne) si myslí, že bondage je svazování, není tomu uplně tak. Bondage je všeobecně "omezení pohybu".

Já ale budu tedy mluvit o svazování provazy.

- Bezpečnost

Bezpečnost je velmi důležitou součástí bondage a samozřejmě nejen bondage.
Jak jsem se naučil, je je velmi dobré u sebe při svazování mít tzv. lékařské, nebo bezpečnostní nůžky. Nůžky které mám já jsou velmi ostré, s jednou sobkouvanou stranou, takže provaz při stříhání neklouže a lze jej ustřihnout na poprvé, maximálně na podruhé. Nůžky nemají klasický tvar, zepředu jsou zakulacené, takže při případném stříhání nepíchnete protějšek.
Samozřejmě lze i použít nůž či něco ostrého, ale to nedoporučuji. Nůže se sveze, otočí a protějšek pořežete. Nebo popicháte ostrými hranami. Nůžky o kterých jsem mluvil nevím přesně kde najít, ale udajně podobné by mohly být v autolékarničkách. Možná, že i v lékárnách, nebo v prodejnách zdravotních pomůcek.

Uvědomte si, že provazy sice stále pír stokorun, ale pokud je v ohrožení zdraví a bezpečí, tak to vždycky za ty peníze stojí a je lepší provazy stříhat.

- Prevence

Než začnete někoho svazovat je dobré znát jeho zdravotní stav, nebát se komunikovat. Samozřejmě, že se nemusíte vykecávat furt, ale třeba otázkou zda něco neřeže, zda nebrní ruce, zda protějšku není špatně můžete předejít větším problémům, než je následně hasit.
Samozřejmě člověk nemusí být vyloženě paranoidní, pokud mi partnerka řekne, že ji je trochu nevolno, tak se zeptám jak moc a jestli zvládnem rozvázání. A pak se teprv rozhoduju zda provazy rozvazovat nebo stříhat.

- Nervy

Lidské tělo je protkáno nervy. Komu se už někdy nestalo, že zažil "mravence" mravenčení v končetině, protože si ji třeba přeležel. Ale taky se může stát, že když zatlačíte dlouhodoběji na nějaký nerv ztratíte cit třeba v ruce, nebo v prstech. To vše může začít jemným brněním a je to příznak že něco není dobře a chce to povolit provazy, případně rozmasírovat.

- Krevní oběh

Často se při vázání končetin a nejen končetin stává, že pánové maji tendeci "co je pevně svázané a utažené, to je dobře svázané", je to hloupost. Dobrá bondage není o tom utahovat za kazdou cenu.

Samozřejmě když už to musí být, můžete na chvili pevněji svázat, ale jakmile to už není příjemné, končetina fialový, je lepší nic neriskovat.

- Typy bondage

Těch je víc a nebudu zabíhat do podrobností.
Bondage (svazování) má původ na východě, a proto se používá termín "východní bondage"
Tato bondage je tradičnějšího založení, obvykle je estetičtějšího ale hlavně praktického charakteru.
Naopak "západní bondage" bývá občas vidět v západních filmech pro dospělé. Tato bondage vlastně výchází z té východní, jen je obvykle nějak omezena, třeba že je žena svázána jen lehce a na efekt, nemá žádné velké složitosti, samozřejmě jistá praktičnost tam je taky, ale spíše jako vedlejší produkt. Prostě "ať si divák my\slí, že je pevně a strášlivě svázaná, když ji šukají"
Samozřejmě bondage nemusí být jen romantická, nebo umělecká, může být i tvrdší, pevnější přísnější, ale do všechno chce trochu umět, mít nějaké základy.

Praxe

- Použité provazy

K bondage se nejčastěji používají provazy o průměru 6 mm, je to takový optimální průměr, i když se může třeba zdat tenký, při takovémto průměru se provaz obvykle dobře ohýbá a dobře se s ním pracuje.

- Materiál provazu

Provazy se používají jak přírodní tak umělé. U té tradičnější japonské techniky svazování "shibari" se výhradně používají přírodní, nejčastěji jutové. Nejsou to běžné provazy jaké koupíte v obchodech, jsou upravované, aby byly měkké, dobře se s nimi zacházelo, nekousaly atd.

Když pomineme tradiční shibari, lze použít i bavlnu, tu už u nás bez problémů koupite, třeba jakou šňůru na prádlo. Výhodou bavlny je jeji měkkost a příjemný dotek. Nevýhodou její velká pružnost. Takže jednak se uzly hodně zatahují a pak při složitějším vázání hrozí nebezpečí vyklouznutí, anebo naopak velkého stažení.

Nevýhodou přírodních provazů je náročnost na údržbu.

PPV - umělé provazy, tyto provazy jsou zlatou střední cestou, nebývají průžné dá se s ními pracovat a nejsou drahé. Nevýhodou je, že uzly tolik nedrží a musí se více stahovat nebo dělat dvojté. Další nevýhodou je jejich povrch, který bývá výrazně vzorkovitý a při pohybu po kůži může spálit.

- Jak svazovat

Samozřejmě, že i na netu najdete spoustu fotek a návodů běžných provařených vázání, nebo pozic, jako je hogtie, frogtie, diamant, atd.
Tohle jsou nějaké běžné vázání co se prostě vžili.
Ono je otázkou co od bondage očekáváte, jestli chcete jen ženu přivázat k posteli, nebo naopak zkusit něco komplexnějšího. Pak samozřejmě do začátku tyto sestavy nejsou špatné, ale vázat stále do diamantu taky omrzí. Říct nebo ukázat bondagistovi, že jste uvázali diamant je jako říct člověku, že jste uvařili čaj. Pro běžné smrtelníky je to hezké, je vidět že jste se něco naučili, nebo podle něčeho to uvázali, pro bondagistu je to spíš takové běžné, jako když někdo váže podle příručky

Nu ale teď opravdu ty základy:

Když vážete končetiny třeba k posteli nebo k sobě, vždycky je dobré dělat kolem nich více otáček, záleží zda ta končetina bude nějak zatížená, třeba natažená k posteli, nebo sice bude uvázaná, ale volnější. Více otáčkami si zajistíte rozložení váhy a nebudete se tolik bát že jste třeba přiškrtili nějakou tepnu.

Není nutné vázat a stahovat končetiny vší silou. Mělo by platit pravidlo, že mezi končetinu, ale i tělo a provazy, bez problémů strčíte jeden prst.

Nikdy nevažte tak aby se provazy dál utahovaly. Velkou chybou začátečníků je že použijí liščí smyčku, nebo úvaz třeba kolem ruky a když pak druhý konec provazu někam přivážou, tak se úvaz kolem ruky ještě více stahuje. Vždycky se to dá nějak uvázat tak aby se nestahovalo.

Pokud se provaz někde kříží a chcete jej upevnit, uvažete druhý kolem prvního.

Jinak je to hodně o fantazii, o tom co k čemu chcete přivázat, o tom co partnerka zvládne, nemusí být zrovna gymnastka co si dá obě nohy za hlavu.

Sledujte případně komunikujte s protějškem, jak se cítí jak mu je.

Všechno jsou jen kusé informace, můj článek není nijak vševědný. V Praze a Brně bývají workshopy na kterých se naučíte mnohem víc, případně od někoho zkušeného kdo něco umí.