Za vývojové poruchy penisu můžou zřejmě hormonální změny v placentě, játrech a nadledvinkách

18.2.2019 04:20 Quelle: Famous
Za vývojové poruchy penisu můžou zřejmě hormonální změny v placentě, játrech a nadledvinkách

MELBOURNE – Každý zárodek savce včetně člověka se začíná vyvíjet jako ženský. Pakliže je v DNA zárodku přítomen chromozóm Y, dojde k aktivaci tzv. maskulinizačních genů, které začnou produkovat testosteron. Ten pak z genitálního pupenu začne tvořit penis a z pohlavních žláz varlata. Když geny chromozómu Y aktivitu nezahájí, vytvoří se klitoris a vaječníky. Australští vědci ale zjistili, že testosteron se u embrya a plodu netvoří jen v zárodcích varlat, ale také v placentě, játrech a nadledvinkách. A narušení syntézy v těchto místech zřejmě můžou za nárůst počtu vývojových vad penisu v posledních letech.

Rodiče novorozenců dnes mnohem častěji než před čtyřiceti roky koukají na deformovaný penis svého chlapečka. Vědci se domnívali, že za to můžou pesticidy, plasty a zplodiny z dopravy a průmyslu, které narušují syntézu testosteronu a dihydrotestosteronu v rozmnožovací tkáni mužského zárodku.

Mužský pohlavní hormon testosteron je poměrně nestabilní a málo účinný. V zárodku, a později u chlapců a mužů v prostatě, se mění na mnohem stabilnější a účinnější dihydrotestosteron. Australští vědci teď ale zjistili, že dihydrotestosteron nevzniká jen v zárodečných varlatech a genitálním pupenu, ale také v jeho placentě, játrech a nadledvinkách. Tyto záložní zdroje ale můžou být snadno narušeny látkami z životního prostředí a souviset s vyšší mírou výskytu vývojových vad penisu. Mezi ty nejčastější patří hypospadie neboli rozštěp pyje.

„Naše objevy naznačují, že látky narušující hormonální účinky můžou působit na tkáně mimo pohlavní orgány včetně nadledvinek a jater, a tak působit poruchy vývoje mužských pohlavních orgánů, jako je hypospadie,“ tvrdí doktor Mark Green a profesor Andrew Pask z University of Melbourne.

Mehr Artikel