Prostitutka z Nového Zélandu vysoudila miliony za sexuální obtěžování

21.12.2020 16:19 Quelle: Famous
Prostitutka z Nového Zélandu vysoudila miliony za sexuální obtěžování

AUCKLAND – Na Novém Zélandu už nesmějí muži sexuálně obtěžovat ani prostitutky. Rozhodl o tom tamní soud, když ženě prodávající své tělo přiznal nárok na šestimístné odškodnění (v novozélandských dolarech) za sexuální obtěžování a krádež náušnic. Klient jí musí zaplatit v přepočtu miliony korun za psychickou újmu. Identita žalující i žalovaného podle soudu nesmí být odtajněna.

Médiím se také nedostala přesná suma, kterou prostitutka vysoudila. Ví se pouze, že částka měla šest míst. Ale i kdyby to bylo jen sto tisíc dolarů, je to 1,5 milionu korun.

„Tento případ slouží jako důležité upozornění, že všichni pracující bez ohledu na typ práce, kterou vykonávají, mají právo být oproštěni od sexuálního obtěžování na pracovišti. Vyzýváme všechny majitele podnikání a zaměstnance, aby se ujistili, že všichni rozumějí tomu, co to znamená lidská práva, a budou je respektovat,“ uvedl Michael Timmins, ředitel pro Řízení lidských práv Nového Zélandu.

„Je to skvělé, že toto odškodnění bylo uznáno ženě pracující v sexuálním oboru. Chce to velkou odvahu postavit se v práci za svá práva, je jedno v jakém oboru,“ svěřila BBC Catherine Healyová, národní koordinátorka pro Novozélandské pracující v sexuálním oboru.

Prostituce je na Novém Zélandu legální od roku 2003.

21.12.2020 16:19

Mehr Artikel