Toxické látky v našem životním prostředí snižují objem varlat, spermatu i velikost penisu

31.3.2021 02:24 Quelle: Famous
Toxické látky v našem životním prostředí snižují objem varlat, spermatu i velikost penisu

NEW YORK – Pokud se bude počet spermií v ejakulátu snižovat stejnou rychlostí, jako se to děje od šedesátých let minulého století, budou muži zcela neplodní už kolem roku 2045. A nejen to. Vlivem toxických látek v našem životním prostředí, zejména uvolňovaných ze všudypřítomných mikroplastů, zemědělských pesticidů, dopravy a těžkého průmyslu, dochází také k neustálému zmenšování objemu varlat a průměrné velikosti penisu.

Poznatky z výzkumů posledních dvaceti let, které se zabývaly mužskou plodností a vlivem znečištění na kvalitu spermií a plodnost mužů, shrnuje v nové knize epidemioložka Shanna Swanová z Vysoké školy lékařské Icahn na Mount Sinai v New Yorku.

Ve své knize Countdown (Odpočítávání) uvádí poznatky reprodukční medicíny posledních let. Z nich vyplývá, že na muže od embryonálního vývoje po dospělost útočí všudypřítomné škodlivé látky, které působí jako hormony a zhoubně ovlivňují vývoj pohlavních orgánů. Mužům se zmenšuje objem varlat, produkují méně kvalitních spermií a mají také průměrně menší penisy.

„Od roku 1973 klesl průměrný počet spermií v ejakulátu o šedesát procent. Pokud to půjde takto dál, do roku 2045 bude tento počet roven nule,“ tvrdí Swanová. Průměrný pětadvacetiletý muž má dnes poloviční počet spermií, který měl ve stejném věku jeho děda.

Ale snížená plodnost se netýká jen mužů. „V některých částech světa je průměrná žena po dvacítce méně plodná, než byla její babička, když jí bylo pětatřicet,“ varuje profesorka Swanová.

Nejprve se soudilo, že na vině jsou látky obsažené v plastech a že do lidských těl pronikají z plastových obalů na potraviny, kosmetiky a umělého oblečení. Jenže celý svět je zamořen mikroplasty, které pronikají přímo do rostlin i živočichů a denně je tak konzumujeme. Bisfenoly, ftaláty, polychlorované bifenyly a další látky lidstvo chemicky doslova kastrují.

Mehr Artikel