Mezi muži, kteří ejakulují aspoň jednadvacetkrát do měsíce, je o třetinu méně rakoviny prostaty

5.8.2021 19:20 Quelle: Famous
Mezi muži, kteří ejakulují aspoň jednadvacetkrát do měsíce, je o třetinu méně rakoviny prostaty

BOSTON – Pravidelná ejakulace – ať už při sexu partnerském či masturbaci – není jen zdravá, ale už je přímo nezbytná. Podle vědců z Harvardovy univerzity totiž pravidelnou ejakulací udržuje muž v činnosti svou pohlavní soustavu a zbavuje ji hromadících se tekutin. Tím se snižuje riziko rakoviny prostaty. Muži, kteří ejakulují aspoň jednadvacetkrát za měsíc, jsou ohroženi zhoubným nádorem předstojné žlázy o třetinu méně než ti, kteří ejakulují maximálně sedmkrát za měsíc.

Vyplývá to z analýzy zdraví a chování u dvaatřiceti tisíc mužů. Mezi jedinci, kteří ejakulují téměř denně a minimálně jednadvacetkrát za měsíc, bylo o třetinu méně nemocných s rakovinou prostaty. Ačkoli studie neodkrývá přímo příčinu a následek, tedy proč ejakulace toto riziko snižuje, souvislost je statisticky velmi průkazná a nevyvratitelná.

Teorií o pozitivním účinku časté ejakulace je víc. Míní se, že s ejakulátem odchází z prostaty také škodlivé látky, které se do ní dostávají s krví. Takže se jich vlastně účinně zbavuje a zbraňuje se jejich hromadění. Tyto látky pak nestihnou vyvolat nádorové bujení. A také že při pravidelné a časté ejakulaci se prostata prokrvuje, snižuje se v ní zánět a zlepšuje její výživa a prokysličení.

„Naše data poskytují další důkazy o pozitivní roli časté ejakulace během dospělého života v prevenci rakoviny prostaty,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity.

Mehr Artikel