Sochu peruánského boha plodnosti s obřím pyjem poškodili zakomplexovaní vandalové

10.1.2022 13:17 Quelle: Famous
Sochu peruánského boha plodnosti s obřím pyjem poškodili zakomplexovaní vandalové

LIMA – U peruánského městečka Moche vztyčili sochu boha plodnosti, který má obří ztopořený penis. Pyj sedícího bůžka má 1,5 metru a láká místí i turisty, kteří se u něj fotí. Skulptura je vyrobena z laminátu, ale má být pomníkem tradiční keramice z oblasti Moche. Ovšem ne každému dělá radost. Trojice zakomplexovaných mužů v kapucích s noži v ruce poškodila sochu jen pár dní po jejím odhalení.

„Ve dvě ráno tři zločinci zahalení v kapucích a s noži v ruce drželi v šachu muže z ochranky, který nemohl přivolat pomoc kolegů přes vysílačku, dva z nich pak poškodili falus sochy,“ přiznal starosta Arturo Fernández Bazán peruánským médiím o víkendu.

Nicméně útok vandalů zastupitele města Moche neodradí od velkolepého plánu. Na návrší u sochy boha plodnosti má být brzy dalších třicet postav, z nichž třetina bude mít podobný erotický charakter. Některé budou dokonce kopulovat a jiné rodit děti.

Kultura Močika vynikala sexuálně explicitním zdobením keramiky. Ovšem močické artefakty měly spíš náboženský než pornografický charakter. Erekce a prsaté ženy jsou symboly štěstí, plodnosti, hojnosti a bohatství.

Sochy stojí na cestě mezi chrámy Huacas del Sol y la Luna, tedy zasvěcenými Slunci a Měsíci.

„V naší kultuře Močika nejsou tyto druhy keramiky považovány za erotické, ale představují božstvo,“ tvrdí doktor Fernández Bazán, který před starostováním pracoval jako gynekolog.

Peruánská ministryně kultury Gisela Ortizová stojí plně za starostou Moche a odmítá jakoukoli kritiku, že by snad sochu neměly vídat děti. „Představa, že by to neměly vidět děti nebo že je to příliš urážlivé, patří do časů tmářství. Jako Peruánci bychom měli být hrdí na naše pestré dědictví včetně sexuální či erotické části, která je nedílnou součástí lidství,“ vzkázala světu, který kritizoval zveřejnění fotek sochy na Facebooku.

10.1.2022 13:17

Mehr Artikel