Mezi postcovidové syndromy, byť velmi vzácné, patří zmenšení penisu

12.1.2022 13:27 Quelle: Famous
Mezi postcovidové syndromy, byť velmi vzácné, patří zmenšení penisu

LONDÝN – V kultuře posedlé velkými penisy je pro řadu mužů děsivé, že by se jim pohlavní orgán mohl zmenšit. Někteří pánové neváhají utratit statisíce za pochybné operace slibující zvětšení orgánu, i když tyto mají nejisté výsledky. A pak přijde COVID-19 a může se stát, že se penis zmenší. Vědci z Londýna zařadili zmenšení mužského pohlavního orgánu na seznam postcovidových syndromů. I když je to syndrom velmi vzácný.

Odborný tisk pro urology však informuje o případu třicetiletého Američana, který loni v červenci dostal COVID-19. Měl velmi silné symptomy a musel být hospitalizován. Po propuštění z nemocnice měl problémy s erekcí, což je způsobeno tím, že virus poškodí výstelku cév. Nicméně u tohoto jedince navíc došlo k zmenšení penisu o téměř čtyři centimetry.

Zmíněný muž tvrdí, že měl před Covidem penis nadprůměrně veliký. Ale po prodělání choroby přišel o 1,5 palce, tedy asi 3,8 centimetru. A to jednoduše proto, že virus poškodil cévy, takže orgán se neprokrvuje do rozměrů, které dosahoval před hospitalizací.

„Můj penis se zmenšil. Než jsem onemocněl, měl jsem nadprůměrný penis, ne obří, ale rozhodně větší než průměr. Teď jsem přišel asi o čtyři centimetry a jsem rozhodně menší než průměr. Je to zřejmě kvůli poškození cév a mí lékaři si myslí, že je to asi trvalé. Sice by mi na tom nemělo záležet, ale musím přiznat, že to dost zásadně ovlivnilo mé sebevědomí v posteli,“ postěžoval si Američan v rozhovoru pro deník The Sun.

„Pravda je, že porucha erekce vede ke zmenšení penisu,“ potvrdila uroložka Ashley Winterová ze společnosti Kaiser Permanente.

Lékaři dnes evidují 203 různých syndromů po onemocnění COVID-19. Některé jsou krátkodobé, některé přetrvávají měsíce až rok, jiné jsou trvalé. A i když je porucha erekce a zmenšení penisu syndromem vzácným, patří bohužel k těm, které přetrvávají dlouho či navždy.

12.1.2022 13:27

Mehr Artikel