Léky na poruchu erekce by mohly pomoci při léčbě rakoviny jícnu

23.6.2022 10:48 Quelle: Famous
Léky na poruchu erekce by mohly pomoci při léčbě rakoviny jícnu

SOUTHAMPTON – V devadesátých letech se farmaceutická společnost Pfizer snažila najít nový lék na infarkt a další potíže srdce. Objevila látku sildenafil, která patří do skupiny inhibitorů PDE5. Svět poznal lék Viagru, který ovšem primárně neslouží k léčbě potíží oběhové soustavy, ale k navození erekce. Inhibitory PDE5 však zřejmě můžou pomáhat také při léčbě rakoviny jícnu. Tvrdí to vědci ze Southamptonu.

Ti zjistili, že inhibitory fosfodiesterázy 5 pomohly proniknout bariérou buněk kolem nádorů, což umožnilo chemoterapeutickým lékům zasáhnout přímo rakovinné buňky a zničit je.

Rakovina jícnu je závažné smrtelné onemocnění, pouze jeden z deseti pacientů žije po léčbě tohoto nádorového onemocnění deset let a déle.

„Firoblasty, což jsou buňky zodpovědné za hojení ran, pomáhají rakovinným buňkám chránit se před účinky chemoterapie. Inhibitory PDE5 ale dokážou tyto buňky zasáhnout. Sildenafil se používá po celém světě v milionech dávek ročně. Je to bezpečný lék, my jsme ho aplikovali na rakovinu. Bylo úžasné a překvapující sledovat jeho pozitivní účinky. Musíme teď zahájit klinickou studii, v níž vyzkoušíme tento typ léku spolu s chemoterapií, abychom zjistili, zda je díky němu chemoterapie účinnější. Předběžná práce naznačuje, že by to mělo fungovat, a pokud ano a pokud je to bezpečné a zlepšuje to výsledky chemoterapie, pak by to mohlo být opravdu významné pro pacienty s rakovinou jícnu,“ uvedl profesor Tim Underwood ze Southampton University.

23.6.2022 10:48

Mehr Artikel