Více než šest z deseti mužů z USA a Kanady by se nebránilo užívat antikoncepční pilulku

14.4.2023 16:07 Quelle: Famous
Více než šest z deseti mužů z USA a Kanady by se nebránilo užívat antikoncepční pilulku

SAN DIEGO – V posledních deseti letech vrcholí vývoj různých metod mužské antikoncepce. Jde o moderní prostředky, které mají působit buď fyzikálně jako vasektomie, nebo hormonálně jako alternativa ženské pilulky. Vyvíjeny jsou však i nehormonální varianty v tabletách. Vědce z Kalifornské univerzity ale zajímalo, zda budou muži tyto formy antikoncepce ochotní užívat. A výsledky byly překvapivé. Z průzkumu provedeného v USA a Kanadě vyplývá, že hormonální pilulku by klidně užívalo čtyřiapadesát procent mužů.

A nehormonální antikoncepční pilulku dokonce pětašedesát procent. Všichni muži zapojení do výzkumu, který byl publikován v časopise Contraception, byli ve věku od osmnácti do padesáti let a měli alespoň jednu partnerku.

V průzkumu autoři zkoumali také postoje mužů vůči různým pohlavním stereotypům. Kupříkladu více než třetina respondentů rozhodně souhlasila s tím, že muži by měli být tvrdí a měli by se cítit trapně, pokud nejsou schopni dosáhnout erekce. A více než deset procent uvedlo, že je povinností ženy zabránit otěhotnění.

Autoři studie uvedli, že postoje k mužství a genderovým rolím, které se v průzkumu projevily, mohou být u některých mužů překážkou v užívání mužské antikoncepce. Nicméně fakt, že pětašedesát procent mužů je ochotno užívat pilulku nehormonální povahy, je velmi povzbudivý a naznačuje, že se mladší generace v tomto dost liší od generace svých otců.

14.4.2023 16:07

Mehr Artikel