Ryby, celozrnné výrobky, drůbež, ovoce a zelenina a nízkotučné mléčné výrobky zlepšují kvalitu sperma

6.12.2023 12:42 Quelle: Famous
Ryby, celozrnné výrobky, drůbež, ovoce a zelenina a nízkotučné mléčné výrobky zlepšují kvalitu sperma

PADOVA – Pohlavní soustavě mužů, a především zdraví jejich genitálního ústrojí prospívá, když muži konzumují jen omezené množství trans a nasycených tuků, a naopak si dopřávají velké množství omega-3 mastných kyselin, karotenoidů, polyfenolů, vitamínů a antioxidantů. Nejlépe jim tyto živiny dodají ryby, celozrnné výrobky, drůbež, ovoce a zelenina a nízkotučné mléčné výrobky. Podle vědců z Padovy muži konzumující stravu založenou na těchto potravinách mají výrazně kvalitnější sperma.

Naopak muži konzumující západní jídelníček bohatý na jednoduché cukry, nasycené tuky a konzervanty, mají sperma nejhorší.

Výše zmíněný soubor potravin se často označuje jako jídelníček středomořských národů. Ten je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé látky, mononenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vitaminy. Protizánětlivé i antioxidační látky zlepšují parametry spermií, včetně hybnosti spermií, životaschopnosti a koncentrace buněk v ejakulátu.

Italští vědci od září 2022 do července 2023 vyšetřili stovky mužů, kteří byli odesláni na oddělení andrologie a reprodukční medicíny Univerzitní nemocnice v Padově kvůli analýze spermatu. Všichni účastníci byli ve věku mezi osmnácti až pětačtyřiceti roky a neměli v anamnéze varikokélu, rakovinu varlat, endokrinopatii, genetické příčiny neplodnosti a infekci spermatu. Vzorky spermatu byly účastníkům odebrány po dvou až sedmi dnech sexuální abstinence a byly analyzovány. U všech byl také změřen index tělesné hmotnosti (BMI) a vyšetřena skladba jídelníčku.

„Výsledky naší studie naznačují, že čím více muži konzumovali potraviny typické pro středomořský jídelníček, tím lepší měli kvalitu spermatu, zatímco čím méně konzumovali tyto potraviny, tím měli horší parametry spermatu, zejména počet spermií v ejakulátu,“ tvrdí autoři z Padovy v rozhovoru pro News Medical.

6.12.2023 12:42

Mehr Artikel