Erotické divadlo

22.12.2018 07:55 · 1.527 vistas YesOfCourse

Už je to nějaká doba, co jsem tu naposledy přispěl nějakým textem. Hlásek v mé hlavě mi dlouho našeptával, že bych to měl napravit, ale múza, co mě čas od času políbila, si na drahnou dobu dala pauzu a pravděpodobně dávala inspirujícího francouzáka jinému pisálkovi. Čas dále plynul, podzimní listí opustilo stromy, napadl první sníh, roztál, napadl druhý, a v počitadle přibývajících příspěvků na zdejším blogu u mě stále svítila nula.
Změnit to mohla nedávná kulturní událost, která ve mě vzbudila zvědavost. Zatímco devadesát procent populace popadlo vánoční šílenství, takže se nákupní centra začala plnit takovým způsobem, že člověk na tom gigantickém parkovišti nenašel jediné volné místo na odstavení svého přibližovadla, zatoužil nejeden po úniku z tohoto nekonečného frmolu. Úniku od všech těch lidí, mačkajících se v zimě na přeplněném náměstí a srkajících horký svařák, úniku od pracovních povinností, které jako vždy v prosinci svým množstvím přesáhnou únosnou mez. A proč by tím chvilkovým únikem nemohlo být erotické divadlo?
Každý, kdo se aspoň čas od času kulturně obohatí tím, že shlédne představení na prknech, co znamenají svět, tuší, že erotika není zrovna obvyklým dramatickým námětem. A proto jsem si toho všiml hned, co název zmíněného představení padl do zorného pole mého bystrého zraku. Označení 18+ slibovalo nahotu, lechtivé scény a jiné nevšední zážitky.
Zburcoval jsem své kulturychtivé kamarády a lístky, po kterých se jen zaprášilo, v předstihu zajistil. Představoval jsem si, jak plný nadšení a doznívajících dojmů napíšu do zdejších análů (milovníci análního sexu, dejte si pohov, tak jsem to nemyslel) oslavnou reportáž o zmíněném divadelním kusu. Plni očekávání jsme dorazili do divadla a po otevření sálu strategicky obsadili místa v první řadě, abychom měli umění, jak se tak říká, na dosah ruky.
Trochu s neklidem jsem pozoroval, kdo si kromě nás do první řady sedá: postarší, podivně vypadající, plešatějící jedinci, jež evidentně přišli na představení sami a svůj dlouhý kabát, který nosí při večerních procházkách parkem, nechali v šatně. Zvláštní bylo, že na jiná představení podobné typy vůbec nechodí. Jako relativně normálně působící dámy a páni (aslepoň v to doufám) jsme si připadali poněkud nepatřičně.
Ale zpátky k divadlu. Co bych o zhlédnutém představení napsal? Vlastně... nic. Ne že bych byl nějaký buran, ale tohle na mě bylo až moc... jak to říct... artové. A nahá těla, která se ve hře skutečně objeví v plné parádě, můj dojem moc nezlepší. No, teda zlepší, přece nepohrdnu pohledem na mladá pevná ňadra, co bych to byl za chlapa, že jo, ale co se týče uměleckého zážitku... no... za tímto účelem dám asi přednost divadlu oblečenému, avšak s lepším nápadem, dějem, pointou... víte, jak to myslím. Sex a erotika je sice přidaná hodnota a efektivní prostředek, jak nalákat lidi do hlediště, avšak nemůžu se zbavit dojmu, že ta nahota je v tomto případě trochu samoúčelná. A možná se mnou někteří budou nesouhlasit, ale snaha šokovat ještě nedělá umění uměním.
Večer jsme si pak vylepšili u svařáku na vánočních trzích, kde je ta zima a množství lidí v mírném alkoholovém opojení přece jen snesitelnější. Jen by mě zajímalo, jak zbytek večera trávili oni úchylové (aspoň od pohledu) z první řady. Co myslíte? Strávili zbytek večera četbou citlivé poezie za praskotu ohně v krbu, číháním v baloňáku někde v tmavém křoví v Lužánkách... a nebo třeba posedáváním u počítače, vydávajíc se za mladou nadrženou sexy dívku na chatu jednoho nejmenovaného erotického serveru?
Nerad bych těm pánům křivdil, třeba to jsou opravdu slušní hoši, ale uvědomil jsem si, že si vůbec nedokážu představit, jak takový typický zdejší nadrženec ve skutečnosti vypadá.
A možná je to dobře.