Chat, češtiny vřed?

23.5.2022 12:34 · 988 vistas ceedee

Nějak jsem nemohl dlouho pojmenovat, co mě tak fascinuje a přitahuje na místních chatových místnostech. A opravdu nezáleží, jakého zaměření, orientace, nebo stupně perverznosti. To, co se táhne jako Ariadnina nit všemi chaty na amatérech je ta forma komunikace. Vlastní argot v rámci češtiny, možná, ale rozhodně fascinující.

Pro rychlý nereprezentativní průzkum jsem použil toho času, se 419 účastníky, nejaktivnější chat skupinu na amaterech.

Jak tak sedím a koukám na to sklo, co ttam lidi píšou, tak nejvíc mi to asi připomíná, jak by to mohlo vypadat zevnitř mapy.cz nebo google maps.
xy:"Rumburk?"
xxy: Ústí n. Orlicí, 23?
xxxy: Jíčínsko
Prostě mi přijde, že si většina lidí tam spletla web a chtěj se dozvědět něco o těch místech, jak se tam dostat, atd. Většinou tak střílí prázdné profily, takže o seznámení asi nejde, nevím.

Když se na skle objeví něco jinýho než topografický údaje nějakýho random týpka, tak jsou to většinou, inu přinejmenším šifry. Z pohledu češtiny je pro mě hrozně zábavné se setkat v reálu i s gramatickými chybami, nejen pravopisnými, kterých je všude jak much( i v tomto blogu:D ). Místní chatující mainstream se totiž dal na průkopnickou a objevitelskou dráhu a nadobro opustil galaxii, ve které se vyskytuje jazyk, známý jako čeština.
Nejčastěji v těchto heslech chybí slovesa: "někdo footjob?"
"real v autě, já v latexu?"
Takže co? Někdo někde footjob určitě dělá, ale proč ten otazník? Někdo nemá rád footjob? Je tu někdo, kdo vyučuje footjob? Jak se na to dívám, jak chci, tak jako pro člověka mluvícího česky, to ve mně vyvolává jen spoustu otázek, ale netuším, na kterou vlastně mám odpovídat. Možná schválně, asi clickbait. Možná je to z ohleduplnosti k ostatním, ale i učitel tělocviku z učňáku nemá problém přečíst souvětí v místnosti s 419+ člny. To tempo není až tak vražedné.

Je to jazyk a způsob komunikace, který mě fascinuje a uchvacuje skoro jako mořský příboj, oheň v ohništi, hvězdná obloha, nebo pračka s předním plněním. Jestli nějaký supergeniální vědec někdy v budoucnosti, za pomoci klonovaného mozku, najde způsob jak textem komunikovat s rostlinami, bude to vypadat podobně jako zde na chatu.

A ano, vím, že se s pérem v ruce blbě píše, ale vkládat jde i pravým tlačítkem ;)
Hezký den