O BDSM 2 - dva směry D/S her

17.10.2022 17:58 · 964 vista PanApaniAU

Tenhle myšlenkový tok zkusím pojmout trochu filozoficky. Vždycky mne zajímalo, proč se mi BDSM líbí. Myslím, že obecně jde o touhu ovládat a být ovládán. Je to vlastně hra o moci. Ale co přesně se mi na tom líbí?
Kdysi jsem kolem sebe šířil tezi, že jedno ze základních rozdělení v BDSM světě je, jestli máte raději ponížení nebo bolest. Byl to můj oblíbený úvod do úchylnější konverzace a při schůzkách s potenciálními partnery do her. Pomáhalo to prolomit trému a působilo to inteligentně... a taky jsem samozřejmě frajeřil a chtěl zaujmout okolí svou rádobyúvahou.

Dnes se považuji za trochu moudřejšího a dobral jsem se k tomu, že za základ považuji rozdělení na ponížení a násilí. Oba dva směry sledují stejný cíl - ovládat a být ovládán. Využívají k tomu ale jiné prostředky.

Za ponížení v BDSM považuji především činnost submisiva, slovně vynucenou dominantem, vedoucí k pokoření, ovládání, sexuálnímu použití, trestání atd. Podřízenost suba je zde psychická, odehrávající se především v jeho hlavě.
Za násilí v BDSM označuji činnost dominanta, kterou dosáhne toho samého, co je zmíněno výše, s využitím pomůcek nebo čistě svojí fyzické síly a převahy. Subova podřízenost je zde fyzická, hmatatelná (pouta, bití, držení atd.).

Běžná BDSM hra (pokud něco takového existuje) bude kombinací obou přístupů. Je zajímavé, jak stejná činnost při aplikaci jednoho nebo druhého směru může mít dost rozdílnou podobu a vnímání.
Příklad z praxe?
Například obyčejný výprask. Při maximálním ponížení musí sub zaujmout vybranou polohu pro bití - třeba na čtyřech, různě se naklánět, roztahovat, počítat rány, děkovat za ně, držet v puse nástroje, na které při výprasku ještě nepřišla řada atd. Teoreticky k tomu suba nic nenutí, může se zvednout a vzepřít. Ale na čtyřech ho přesto udrží vlastní pocit ponížení a podřízení se dominantově autoritě.
Na druhou stranu při maximálním násilí bude sub při výprasku spoután, klidně s roubíkem a šátkem přes oči (nebo kuklou) a pouze pasivně přijímat rány a plně zažívat pocit naprosté bezmoci, proti které se nemůže postavit, ani kdyby chtěl.

Netroufnu si tvrdit, jak velká část lidí inklinuje k čemu, ale myslím, že ženy v dominantní roli směřují spíše k ponížení, kdežto muži zase k násilí (z logických fyzikálních důvodů). U subů nejsem schopen zatím vyplodit nějaké závěry, jejich preference jsou prostě různé. Ale poměr násilí-ponížení bude určitě rozdílný u dvojic muž-žena, muž-muž a žena-žena. Například moje lekce se suby obsahují rozhodně větší násilí a jiný typ ponížení než hry se subinkami. Tomu bych se chtěl blíže věnovat v nějakém budoucím příspěvku (s mým tempem psaní tak v roce 2030).

Vnímání jednoho či druhého principu může dost ovlivnit i prostředí - třeba takový orální sex v poutech. V uzavřeném prostoru na vás působí spíš násilí - bezmoc v poutech, na kolenou, dominant držící vás za obojek, facky..., kdežto venku na ulici spíš vnímáte to, že vás každou chvíli může někdo objevit nebo jen uvidět z okna a vy najednou na místě, kudy taky denně chodíte do práce, klečíte jako děvka s penisem v puse. Pokud si vzpomenu na scénář opravdu maximálního násilí, bude to jistě nějaké vězení spojené s tvrdým sexem a bitím. U maximálního ponížení zase nahota na veřejnosti, nucená změna vzhledu, oblečení, zapojení cizích lidí... Samozřejmě by se hry neměly hnát do opravdových extrémů, ale hranice si každý musí stanovit sám.

Závěrem, dejme teď tomu, že jsem skutečně přišel na závratný psychologický rozbor lidské sexuality. Může tento poznatek o 2 směrech v BDSM být prakticky k něčemu? Rád bych si to myslel. Lze zjistit, k čemu partner inklinuje a přizpůsobit tomu hraní. Lze si trochu rozebrat scénáře, poupravit je, něčeho přidat, ubrat a zvolit optimální kombinaci násilí a ponížení. U výprasku, například, dotyčného také jenom bezhlavě nebijeme, ale necháváme ho prosit o výprask, děkovat za něj, líbat boty... Vždycky samozřejmě půjde o nějakou kombinaci, která by měla být maximálně přirozená, nenucená a zábavná pro všechny.
A v neposlední řadě můžete taky frajeřit ve svém okolí svou novou rádobyúvahou na úchylné téma. :)

Já osobně osciluji mezi oběma přístupy a záleží dost na momentální místě, náladě a protějšku. Nemám problém si užít fackování pevně spoutaného subíka, ani vyhrnout ženě na ulici sukni a strčit ji prsty do pusy...