Patent na život

21.5.2024 08:45 · 988 vistas Tiferet

Asi nikdy mě nepřestane fascinovat lidská potřeba neustále hodnotit životy druhých, o kterých nevíme nic.

Nejsem v tomhle směru žádný svatoušek, zřejmě mi to taky mockrát ujelo, ale snažím se, si na to dávat pozor.

Řekněme, že je naprosto v pořádku, pokud má někdo jiný názor, než já. Naše životy a osudy jsou nastaveny jinak a tomu budou odpovídat i prožité zkušenosti.

Předpokládám, že se nemůže porovnávat modelka s dokonalou postavou, například s baculkou, která neměla štěstí na muže. Obě mají úplně jiné životní lekce. A obě prožívají rozdílné příležitosti k tomu, aby se v životě posunuly dál.

My jejich život neznáme a tím pádem se nikdy nedokážeme vcítit do jejich kůže. Můžeme tedy baculce tvrdit, zhubni a dělej něco se sebou?
Kde bereme tu jistotu, že na sobě denně nemaká?
A můžeme přesvědčovat modelku o tom, jak těžký život má průměrná baculka? Ne. Nikdy to nepochopí, protože její zkušenosti jsou jiné.

A pak jsou tady ty, které si zažily obě verze v životě a ty by mohly k tématu cokoliv říct, ale stejně to nikdy nebude stoprocentně objektivní, protože co člověk, to originál a tím pádem jiný život.

Hodně nás zformovalo i to, co nám tvrdili naši rodiče, známí, nebo spolužáci a to si neseme uvnitř často po celý život. Pro někoho jedna věta, může být jen bezvýznamná souhra slov, někomu může znít navěky v hlavě a vždy ho uvrhne do uzavření se do svého světa.

Ani muži zde nejsou stejní.
Všichni nejsou zoufalci, kteří si sem přišli vyhonit ego, nebo péro. Vysportovaná postava nemusí nutně znamenat, místo mozku činku.
A předpokládám, že ani tělesné proporce nebudou u každého takového muže stejné.
Jsou tu muži inteligentní a ti méně, ale neodvažuji se je soudit. To není můj business, protože to není můj život.

Buď můžeme všechny lidi házet do jednoho pytle, nebo v nich hledat tu jedinečnost.

Vrcholem oprsklé odvahy, považuji hodnocení typu, vím proč se s tebou rozvedl, nebo tvůj život je takový a makový, jsi tady protože a protože...
Naprosto nerozumím tomu, kde lidé berou jistotu, že ví všechno nejlíp, dokonce líp, než člověk sám.

Bohužel se tady objevují i nevyžádané rady, jaký kdo má být, jak se má chovat, co má cítit, nosit a dělat...

Děsím se dne, kdy si budu chtít zašukat a z amatérské aplikace na mě začne někdo řvát, že to dělám blbě.

Ne nemáme patent na životy druhých, tak nesuďme knihu dle obalu. Nevíme jaké tajemství ukrývá a co je jejím smyslem. Nebyla primárně napsána, aby se nám líbila. A i když my jí odložíme, protože je pro nás nezajímavá, tak jinému člověku může změnit život.