Muži si můžou vyšetřovat sperma v pohodlí domova pomocí chytrého telefonu

22.1.2019 06:20 Fuente: Famous
Muži si můžou vyšetřovat sperma v pohodlí domova pomocí chytrého telefonu

NEW YORK – Americká společnost Medical Electronic Systems (MES) uvedla na trh první domácí test na vyšetření spermatu. Zařízení Yo Home Sperm Test funguje jako elektronický mikroskop, připojuje se k chytrému telefonu a dokáže analyzovat mužský ejakulát v pohodlí domova. Spočte nejen celkový počet spermií v mililitru ejakulátu, ale také počet těch zdravých schopných oplození.

Zařízení přijde na šedesát dolarů – asi čtrnáct set korun – a lze ho objednat na webu společnosti. Muži často mají úzkost z vyšetření vlastního ejakulátu, protože si s jeho kvalitou spojují vlastní mužnost a hodnotu. Analýzu v profesionální laboratoři odkládají, nebo se jí vyhýbají zcela. Domácí test jim může pomoci zjistit, jestli je problém s neplodností na jejich straně a je třeba vyhledat pomoc odborného pracoviště.

Použití je poměrně snadné. Muž se masturbací přivede k orgasmu a část ejakulátu přenese na destičku, která je součástí zařízení. To se nasadí na chytrý telefon v oblasti kamery. Zařízení pak dokáže pomocí kamery a softwaru mikroskopicky vyšetřit sperma a spočíst v něm pohlavní buňky. Software výsledky srovná s údaji Světové zdravotnické organizace o průměrné kvalitě spermatu v dané věkové kategorii.

Opakovaným měřením lze kupříkladu při změně životního stylu a chování sledovat, jak se mění kvalita pohlavní tekutiny v průběhu času. Když tak někdo s horší kvalitou ejakulátu začne sportovat, jíst zdravě a vzdá se alkoholu a cigaret, může záhy sledovat zlepšení svých výsledků.

Yo Test přitom nenabízí přesná čísla, ale uvádí výsledek v číselných kategoriích od deseti do devadesáti. Průměrné výsledky spadají do šíře čtyřicet až šedesát, nadprůměrná plodnost je pak vyjádřena čísly nad šedesát. Přesnost testování je podle MES sedmadevadesátiprocentní. A zařízení lze objednat v různých verzích na telefony Samsung, Apple, Huawei, LG a Xiaomi.

„Testování plodnosti ženy je mnohem náročnější a vyžaduje hrubý zásah do jejího těla, testování muže je jednodušší, s pomocí naší aplikace naprosto bezbolestné v pohodlí domova,“ tvrdí jeden z vývojářů zařízení Eric Carver v rozhovoru pro Wall Street Journal.

Más artículos