Švýcaři mají nejhorší sperma v Evropě

25.5.2019 05:30 Fuente: Famous
Švýcaři mají nejhorší sperma v Evropě

BERN – Jen méně než každý čtvrtý Švýcar má kvalitní sperma hodné k dárcovství. Naopak sedmnáct procent mužů této země je zcela neplodných. I když je Švýcarsko jedním z nejbohatších států Evropy s velmi vysokou kvalitou života, není to zárukou zdravých spermií. „Kvalita spermatu mladých mužů ve Švýcarsku je v kritickém stavu,“ varují andrologové ze Světové zdravotnické organizace.

„Je důležité vědět, že pokud má muž koncentraci spermií v ejakulátu nižší než čtyřicet milionů na mililitr, pak se čas potřebný k úspěšnému početí výrazně prodlužuje,“ tvrdí profesor Serge Nef z Ženevské univerzity. Průměrný Švýcar má v jednom mililitru ejakulátu jen něco málo přes čtyřicet milionů spermií.

Horší kvalitu spermií mají také muži ve třech dalších bohatých zemích Evropy – Dánsku, Norsku a Německu. Naopak nejlépe jsou na tom muži v Litvě, Estonsku či Španělsku.

„V zemích, kde mají nižší kvalitu spermatu, mají také více případů rakoviny varlat,“ tvrdí profesor Nef. Je tedy zřejmé, že na kvalitu pohlavních buněk působí nepříznivě vlivy prostředí, které zvyšují rovněž riziko rakoviny varlat.

Podle oficiálních dat se za posledních dvacet let zdvojnásobil počet párů, které ve Švýcarsku spoléhají na lékařskou asistenci při početí dítěte.

25.5.2019 05:30

Más artículos