Na první problémy ve vztahu upozorní konec líbání, nikoli snížení pohlavní aktivity

23.12.2020 16:30 Fuente: Famous
Na první problémy ve vztahu upozorní konec líbání, nikoli snížení pohlavní aktivity

BERLÍN – Většina lidí si myslí, že ve vztahu se pozná začátek problémů a oslabení citového pouta na poklesu frekvence pohlavních styků. Ta ale klesá v každém vztahu s rostoucí délkou jeho trvání. Skutečným barometrem kvality vztahu a problémů v něm je líbání. Ačkoli fyziologický a imunologický účinek líbání je dobře vědecky zdokumentován, psychologický význam líbání ve vztahu je často podceňován samotnými odborníky.

Při líbání si partneři vyměňují bakterie, posilují svůj imunitní systém a podporují vylučování hormonů oxytocinu, serotoninu a dopaminu v mozku. Tyto hormony se postarají o pocity slasti, dobrou náladu, prevenci deprese a posílení citového pouta k druhému člověku. A jsou především velmi citlivým barometrem kvality vztahu.

„Nicméně role v našich životech tohoto staletími prověřeného kulturního chování je často podceňována. Líbání je mezi lidmi vnímáno jako mladší sestra sexuality, ale není to tak. Naopak, v trvalém věrném vztahu je líbání mnohem důležitější než sex,“ míní doktor Wolfgang Krüger z Berlína.

Sex může být totiž i naprosto neosobní. Zvláště pro mužskou stránku populace. „Možná to zní divně, ale líbání je mnohem intimnější než sex,“ vysvětluje psycholog Krüger.

Výzkumy provedené v Německu odhalují, že se průměrný občan této země s partnerkou či partnerem líbá dvakrát až třikrát za den. Počítá se nejen hluboké francouzské líbání typické pro začátek vztahu a sex, ale také políbení na rty či na jinou část těla.

Líbání se však liší kulturně, někde je vnímáno jako silně sexuální chování, v mnoha zemích
včetně Česka se na rty líbají i přátelé a rodiče s dětmi.

Podle Krügera se v posledním roce lidé líbají mnohem víc. Kvůli lockdownům. Ačkoli se častěji píše o tom, že uzavření v domácnosti mnoho párů položí a roste rozvodovost, ve skutečnosti mnohem více párů nucená izolace zachrání.

„Partneři jsou nucení spolu více mluvit, a také se více líbají… Vztah bez líbání má stejný šarm jako ubytovna pro mladé… Líbejte se proto co nejvíc, tak dlouho, dokud se nezmění v divokou vášeň,“ radí doktor Krüger.

Más artículos