Muži se s rozchodem také vyrovnávají těžce a potřebují pomoc a podporu

15.7.2022 03:55 Fuente: Famous
Muži se s rozchodem také vyrovnávají těžce a potřebují pomoc a podporu

VANCOUVER – I dnes stále mnoho mužů čelí stereotypu, že po rozchodu či rozvodu nepotřebuje psychologickou podporu. Muži jsou vnímáni jako otrlé bytosti, které se s každou těžkostí vyrovnají rychle a bez potřeby psychické pomoci druhých. Jenže podle kanadských psychologů je to mýtus a pomoc potřebují i ti největší „drsňáci“. Muži se kvůli strachu z toho, že budou druhými zesměšňováni pro změkčilost, nejčastěji uchylují k hledání pomoci online či ve svépomocných knihách. Ti osvícenější se nebojí požádat o pomoc přátele, rodinu či psychology.

„Neúspěšný vztah může vést ke značnému psychickému stresu, muži již tak mají vyšší riziko sebevraždy než ženy a odloučení zvyšuje toto riziko čtyřikrát. Zkoumáním způsobů, kterými muži hledají pomoc po rozchodu, můžeme potenciálně navrhnout lepší podporu pro jejich duševní zdraví. Příběh, který se nejčastěji vypráví, je, že když se vztah rozpadne, muž se dostane do krize a/nebo se dopustí násilí na své partnerce, ale to není trajektorie většiny mužů. Musíme mužům zaručit, že když po rozchodu budou hledat pomoc druhých, je to zcela normální,“ tvrdí autoři profesor John Oliffe a profesorka Mary T. Kellyová z University of British Columbia.

Muži vždy hledali pomoc, když se rozpadl jejich partnerský vztah, ale v minulosti to často skrývali nebo dělali rafinovaně.

„Náš výzkum dokazuje, že kreativně používali různé strategie. Nyní je třeba rozbít zcela stereotyp, že muži nepotřebují odbornou pomoc a pomoc přátel či rodiny. Potřebují a my jim ji musíme poskytnout bez toho, aniž se cítí zahanbeni nebo zesměšněni,“ tvrdí profesor Oliffe.

Más artículos