COVID-19 může zmenšit penis a způsobit erektilní dysfunkci

18.7.2022 11:16 Fuente: Famous
COVID-19 může zmenšit penis a způsobit erektilní dysfunkci

SYDNEY – Virus SARS-CoV-2 u někoho vyvolá jen velmi lehké onemocnění dýchacích cest, u někoho nezpůsobí žádné symptomy, ale v jiném může propuknout v život ohrožující zánětlivou chorobu. Ví se také, že virus SARS-CoV-2 napadá nejen buňky dýchací soustavy, u mužů proniká rovněž do genitálií. A pokud se tak stane, může to v případě silnější formy zánětu vést až k poruše erekce a zmenšení penisu.

Ve svém článku to vysvětluje australský urolog a chirurg doktor Rena Malik. „Když dostanete COVID-19, může to ovlivnit výstelku krevních cév, a to může způsobit potíže s průtokem krve z jedné části těla do druhé. Ve skutečnosti to může také ovlivnit průtok krve do penisu. Když dostanete COVID-19, máte pětkrát vyšší riziko, že budete trpět poruchou erekce,“ uvádí v článku pro australský deník News.

„Když dochází k omezení průtoku krve do penisu, v průběhu času to může způsobit smrštění samotných tkání, což znamená, že si můžete všimnout snížení délky penisu,“ tvrdí doktor Malik, který se opírá o studii publikovanou ve World Journal of Men‘s Health.

„Myslím, že to pravděpodobně není něco, o čem muži právě teď diskutují. Jsem si docela jistý, že v příštích šesti měsících až jednom roce pravděpodobně získáme lepší představu o skutečné prevalenci poruchy erekce u mužů, kteří měli COVID-19,“ prohlásil autor výzkumu doktor Ranjith Ramasamy.

18.7.2022 11:16

Más artículos