Vědci identifikovali bílkovinu, která spermiím pomáhá proniknout do vajíčka

12.9.2022 10:38 Fuente: Famous
Vědci identifikovali bílkovinu, která spermiím pomáhá proniknout do vajíčka

SHEFFIELD – Vědci ze Sheffieldu identifikovali bílkovinou, kterou používá spermie k průniku do vajíčka. Když touto bílkovinou obalili buňky různých tkání, začaly tyto buňky do sebe vpouštět spermie. Bílkovina dostala označení Maia po řecké bohyni mateřství. A mohla by pomoci jak při vývoji nehormonální antikoncepce, tak při léčbě neplodnosti.

Vědci z University of Sheffield vytvořili umělá vajíčka pomocí tisíců kuliček potažených různými proteiny. Tyto sloučeniny umožňují spermiím a vajíčkům, aby se navzájem poznaly a mohly spolu komunikovat. Ale ne každá bílkovina dokáže spermii pustit do vajíčka. Postupným opakováním pokusů pak molekulární biologové z Sheffiedlu identifikovali onu bílkovinu, která spermii do vajíčka vpouští.

„To, co víme o plodnosti u lidí, bylo silně omezeno etickými obavami a nedostatkem vajíček pro výzkum. Důmyslná technika umělého oplodnění, která nám umožnila identifikovat protein Maia, nejen umožní vědcům lépe porozumět mechanismům lidské plodnosti, ale připraví cestu pro nové způsoby léčby neplodnosti a způsobí revoluci ve vývoji antikoncepčních prostředků,“ míní autor studie profesor Harry Moore z University of Sheffield.

Nové objevy pomůžou ověřit teorii, že některé spermie nejsou kompatibilní s některými vajíčky a že u některých dvojic není kvůli tomu oplození možné.

Más artículos