Hanobení malého penisu potvrzuje a posiluje patriarchální toxickou maskulinitu

18.1.2024 11:37 Fuente: Famous
Hanobení malého penisu potvrzuje a posiluje patriarchální toxickou maskulinitu

BALTIMORE – Nikdy v novověké historii se nehovořilo o penisu tak otevřeně jako v tomto miléniu. Alespoň v západní společnosti se stal penis tématem, o němž čteme téměř denně. Bohužel většina debat se točí kolem jeho velikosti a kolem problému, který představuje obdiv k nadprůměrně velkému přirození. Podle psychologů je to škodlivé pro muže jako jedince i pro celou společnost. Hanobení malého pyje jen podporuje toxickou maskulinitu a zhoubný patriarchát, v němž je mužnost vnímána jako silná, dominantní a mocná, a proto je oprávněná. Ženskost je vnímána jako slabá, submisivní, dokonce neschopná, a zaslouží si, aby jí muž dominoval.

„Pokud tedy někdo není vnímán jako mužský, homosexuálové, transgenderové osoby, bisexuálové, někdo, kdo se třeba stydí nebo dokonce rád tančí, neodpovídá obrazu patriarchálního muže, stává se jiným, je na něj pohlíženo svrchu a stává se objektem posměchu, terčem vtipů. Jsou posuzováni jako méně hodní úcty, méně důslední jako muži. To je síla a škodlivost patriarchátu,“ vysvětluje na stránkách magazínu Psychology Today doktor Joe Kort, který působil na Michiganské univerzitě.

Doktor Kort je gay, ale kritiku míří také do své vlastní komunity, protože ta je velikostí penisu nejposedlejší.

„Platí to zejména v gay komunitě, kde se o velikosti penisu mluví neúnavně a odsuzujícím způsobem, jako by byl měřítkem celého muže. Čím větší penis, tím mužnější, a tedy i žádanější, tím víc jste považováni za skutečného muže,“ vysvětluje Kort s tím, že sami gayové, na které toxická maskulinita útočí, podporují toxickou maskulinitu podporováním konceptu – velký penis = nadsamec a skutečný chlap.

„Muži, kteří mají penis podle dnešních měřítek příliš malý, se často stydí natolik, že nepoužívají pisoáry, nejezdí na nudistické tábory, nesprchují se za přítomnosti jiných mužů nebo nechodí s ostatními do sauny. Všechno toto srovnávání a odsuzování může mít jen malý základ v realitě. Všechno je to jen koncept našich myslí,“ varuje doktor Kort.

Más artículos