Algolagnie (nejen)

12.10.2019 17:21 · 1 463 vues -betty-

Cestou vlakem mě oslnilo slunce.
Tak jsem se rozhodla, že i já vás tady trochu oslním. Představím vám jednu z psychických poruch, která se týká sexuality.
Jsem teď totiž čerstvě zdělaná, tak než zase zapomenu..

P.S. Upozornění pro ty, co jsou ještě zdělanější než já: sdílím vlastní interpretaci toho, co jsem si odnesla z přednášky. Máš jiné informace? Chybovat je lidské. No ne? :-)

Tož vážení,
v rámci studia psychologie (dojíždím do Brna, dáme kafe???), jsem se dnes dozvěděla, že to, co jsou zde celkem běžná témata, jsou ve skutečnosti - tedy v odborném světě - úchylky. Respektive somatizační poruchy.
Jde o patologii dosahování pocitů slasti, kdy se vzrušení dosáhne za určitých podmínek. Pro dosažení tohoto pocitu děláme různé věci, ladíme si situace, pilujeme scénáře a podnikáme různé aktivity.

V každém z nás je směs různých preferencí a my si je přepínáme podle aktuální potřeby či chuti. Např. na škále od masochismu k sadismu, posouváme tuto polaritu do větší či menší míry tak, aby to s námi správně zacloumalo a my si užili chvíli velkého třesku... I když fakticky k sexu vlastně nemusí dojít. Buď se jedná o zvýšení prožívání pohlavního aktu (tady třeba prostřednictvím bolesti) nebo přináší uspokojení nezávisle na něm.

Patologie je v tom, že to nějakým způsobem ovlivňuje náš běžný život.
Ono třeba být s partnerem, který může plnohodnotně 15x za den a k tomu vyžaduje od partnerky součinnost (je-li tu takový ať se mi ozve!), může být docela vyčerpávající. Naopak, pokud jeden z partnerů nemá vůbec touhy, pak to může být pro toho druhého frustrující a vést třeba i ke smutku.
Někteří jedinci sex jako takový ani nepotřebují nebo ho nejsou schopni, přesto touží po uspokojení svého libida. Dosahují ho pak jinými způsoby, a to už je jiný level..
Tito potřební pak do svého repertoáru zapojují zvířátka; jedince, kteří jsou výrazně mladší či naopak výrazně starší (a když říkám výrazně, myslím tím velmi výrazně); neživé tkáně nebo i jen lehké otření se o jakéhokoli bližního svého v dopravním prostředku...

Někoho vzruší jeho vlastní existence a pocit důležitosti či nadřazenosti. Budiž mu přáno.
No, není to krásné? Tolik rozmanitosti v našich životech. A ty možnosti, které si já sama, ve své představivosti ani nedokážu vymyslet. I když, pro příklady nemusím chodit daleko, stačí mi některé vzkazy ve zprávách.. a je mi jasné, že z perliček a perel je tu báječný výběr.

Moje volba? Jsem poněkud přízemnější. Mám ráda živá lidská těla, taková jaká nás příroda vymyslela. A ten "obyčejný" sex, při kterém se sejdou dva lidé, aby do sebe vzájemně zapadli svými otvory a výčnělky. Stejně pro to byli určitě stvořeni, jinak by nemohli být tak dokonalí.
Muži a ženy...