K poškození DNA ve spermiích dochází až při ejakulaci

18.3.2019 04:51 Source: Famous
K poškození DNA ve spermiích dochází až při ejakulaci

LONDÝN – Vědci z Londýna objevili klíčový problém při léčbě neplodných mužů. Zjistili, že u všech mužů dochází během ejakulace k poškození DNA ve spermiích. U mužů, kteří jsou považovaní za neplodné, jsou spermie ve varlatech před ejakulací zdravé. Bohužel během orgasmu a ejakulace jsou u nich tyto pohlavní buňky poškozeny ve větší míře než u mužů plodných. Nicméně i u plodných mužů dochází k poškozování DNA spermií právě během ejakulace.

Co to tedy znamená z praktického hlediska? Že i muži, kteří jsou po vyšetření ejakulátu považováni za neplodné, by mohli mít zřejmě děti. Naznačuje to výzkum andrologů z Londýnské univerzity, kteří zjistili, že tito muži mají ve varlatech spermie zdravé, jejich kvalita se rovná kvalitě ejakulátu plodných mužů. Takže odběr spermií přímo z varlat a jejich použití při umělém oplození by mohly zvýšit šanci na početí.

Doktor Jonathan Ramsay z Londýnské univerzity zjistil, že u všech mužů dochází k poškození DNA spermií během ejakulace. Když totiž vyšetřil u každého sledovaného muže kvalitu jeho spermií odebraných přímo z varlat s kvalitou po ejakulaci, druhý ze vzorků vykazoval vyšší míru genetických vad.

„Když jsme se podívali na sperma po ejakulaci, zjistili jsme, že míra poškození DNA ve spermiích byla mnohem vyšší u neplodných mužů než u plodných, u plodných mužů bylo ejakulací poškozeno patnáct procent spermií, u neplodných mužů ale čtyřicet procent… Co jsme ale neočekávali, bylo to, že spermie odebrané přímo z varlat neplodných mužů byly podobně kvalitní jak spermie po ejakulaci u plodných mužů,“ svěřil doktor Ramsay deníku The Telegprah.

To zvyšuje šanci na úspěch při umělém oplodnění. Znamená to, že pokud experti na reprodukční medicínu použijí spermie odebrané přímo z varlat, použijí spermie kvalitnější, čímž se šance na oplodnění zvýší.

„Nemůžeme ještě dokázat, že poškození DNA během ejakulace je hlavní příčinou neplodnosti mužů… nebo že použití spermií odebraných přímo z varlat zvýší šanci na oplodnění, ale výzkum a naše práce určitě budou mít tento směr,“ míní profesorka Sheena Lewisová z Queen’s University v Belfastu.

Podle autorů dochází k poškození DNA spermií během ejakulace zřejmě kvůli oxidativnímu stresu. Až v chámovodech a močové trubici zřejmě útočí na spermie volné radikály poškozující jejich genetickou informaci. Spermie se totiž až při ejakulaci mísí s ejakulační tekutinou, v níž jsou tyto volné radikály zastoupeny. Dostávají se do ejakulátu z krevního séra a souvisejí často s nezdravým životním stylem muže.

18.3.2019 04:51

Plus de publications