Fyzická láska na první pohled je skutečná

3.6.2022 11:05 Source: Famous
Fyzická láska na první pohled je skutečná

TEL AVIV– Dokonale sladěné páry se stávají biologicky synchronní do dvou minut od prvního setkání, zjistili vědci z Izraele. Podle nich to naznačuje, že láska na první pohled je skutečný fenomén, i když jde především o fyzickou a sexuální věc, nikoli žádné hluboké splynutí duší. K němu může dojít později, až se dvojice lépe pozná. Ale to, co se odehrává na první pohled, má základ čistě biologický.

Vědci z Izraele sledovali heterosexuální páry během prvních schůzek. Zkoumali, jak se mění jejich vylučování potu kůží a fyzické pohyby, když se muži a ženy setkají během speed datingu. Dokonale ladící páry se biologicky synchronizovali během dvou minut od prvního setkání. To se projevilo jak pocením, tak vysokou úrovní synchronizovaných fyzických pohybů – úsměvů, pohyby rukou apod.

Muži a ženy, kteří o sebe projevili zájem a přitahovali jeden druhého, vykazovali podobnou míru pocení pokožky, což je ukazatelem toho, že jsou biologicky synchronizovaní. Došlo k tomu už do dvou minut od prvního kontaktu, pokud se vzájemně silně sexuálně přitahovali.

„Ale ženy jsou více přitahovány k synchronizovaným mužům než muži k synchronizovaným ženám,“ tvrdí autoři. Proč tomu tak je, zatím není jasné.

Studii publikoval odborný časopis Scientific Reports.

„Napojení na partnera závisí na tom, jak dobře dokážeme synchronizovat naše těla. V naší studii se ukazuje, že během dvou minut po schůzce je fyziologická synchronizace předzvěstí silného milostného zájmu. Páry synchronizují svou fyziologii a přizpůsobí své chování partnerovi během rande, když jsou k sobě silně sexuálně přitahováni,“ uvedla autorka studie neuropsycholožka doktorka Shir Atzilová z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Takže pokud se dva lidé do sebe na první pohled zamilují, jde o to, že jejich těla si dokonale vyhovují. Teprve později mohou zjistit, zda si vyhovují také intelektuálně. Na to je potřeba mnohem více času. Ono primární fyziologické vzplanutí ale časem začne vyhasínat. A když pak chybí propojení duševní, většinou nastává rozchod.

Plus de publications