Penisy se zvětšují, odhaluje studie. Za tři dekády se průměr zvýšil o čtyřiadvacet procent

23.2.2023 02:28 Source: Famous
Penisy se zvětšují, odhaluje studie. Za tři dekády se průměr zvýšil o čtyřiadvacet procent

STANFORD – Průměrná velikost penisu v populaci se zvětšuje. Tvrdí to vědci ze Stanfordovy univerzity, kteří zjistili, že za tři desetiletí se zvýšila průměrná délka pyje o celou čtvrtinu. Zatímco v roce 1992 byla průměrná délka ztopořeného pyje u dospělého muže kolem dvanácti centimetrů, nyní je to již patnáct. Vědci se obávají, že za to mohou negativní faktory prostředí. Protože v souladu s tím se prudce snižuje plodnost mužů a také hladina testosteronu v jejich krvi.

Tým vedený doktorem Michaelem L. Eisenbergem, ředitelem mužské reprodukční medicíny a chirurgie a profesorem urologie na Stanford University v Kalifornii, analyzoval měření penisu z pětasedmdesáti studií provedených v letech 1942 až 2021. V těchto studiích byl tedy soubor dat zahrnující anatomické údaje u více než pětapadesáti tisíc mužů ve věku osmnáct až šestaosmdesát let.

„V souvislosti se studiemi, v nichž autoři potvrdili, že klesá průměrný počet spermií v ejakulátu mužů i hladina testosteronu v jejich krvi, jsme očekávali, že podobný klesající trend uvidíme i při pohledu na délku penisu. Ale odhalili jsme pravý opak,“ tvrdí profesor Eisenberg.

Výsledky publikoval vědecký časopis World Journal of Men‘s Health.

Anatomická data zahrnovala měření ochablé délky penisu, také délky v jeho maximálně nataženém stavu, ale rovněž penisů ztopořených. Měření plně ztopořeného penisu je ale problematické a takových studií je nejméně.

„Náš reprodukční systém je jednou z nejdůležitějších součástí lidské biologie. Pokud pozorujeme tak rychlé změny, znamená to, že se s našim tělem děje něco nedobrého. Měli bychom se pokusit tato zjištění potvrdit, a pokud se potvrdí, musíme určit příčinu těchto změn,“ míní doktor Eisenberg.

Podle něj může za prodlužováním penisů stát řada faktorů životního prostředí, jako jsou například chemikálie narušující hormonální systém člověka, například pesticidy, různé složky plastů či potravinářská aditiva. Podle Eisenberga některé výzkumy naznačují, že působení těchto chemických látek (během těhotenství nebo po porodu) může souviset s dřívějším nástupem puberty u chlapců a dívek, což může mít vliv na vývoj pohlavních orgánů.

Plus de publications