UV záření působí na hormonální systém a vyvolává sexuální nadrženost

1.9.2021 02:24 Izvor: Famous
UV záření působí na hormonální systém a vyvolává sexuální nadrženost

TEL AVIV – Tohle asi nepotřeboval nikdo ověřit vědecky. Je to zkušenost miliard lidí po celém světě a napříč dějinami. Jakmile člověk více odhalí svou kůži slunečním paprskům, brzy se dostaví vedlejší účinek. Zvýšené libido neboli sexuální nadrženost. Nicméně izraelští vědci tvrdí, že to zatím byla jen zkušenost, o níž se často hovoří, ale pro niž neexistují důkazy. A tak ji tedy ověřili. S nepřekvapivě jasným výsledkem. UV záření vyvolává v těle produkci pohlavních hormonů, které skutečně vyvolávají sexuální touhu.

„Kůže obsahuje různé mechanismy, jimiž se vyrovnává se slunečním zářením, jedním z nich je p53 protein… Aktivací p53 proteinu se buňky chrání před poškozením DNA. V naší studii jsme ale prokázali, že stejný systém aktivuje také endokrinní systém sexuality a rozmnožovacího chování,“ vysvětluje profesor Carmit Levy z Tel Avivu.

Jeho tým jednak u testovaných osob vyhodnocoval krevní testy na přítomnost pohlavních hormonů před a po opalování, ale ptal se také na jejich subjektivní pocity týkající se sexuální touhy. Výsledky hovoří jasně. Lidé po opalování uváděli, že jsou sexuálně roztoužení a že jejich libido výrazně zesílilo. V souladu s tím vyšetření krve prokázalo, že po opalování došlo k silné produkci pohlavních hormonů v těle. Tyto hormony přitom řídí právě lidskou sexuální touhu. A pozor, k vyvolání této reakce stačí již pětadvacet minut na sluníčku.

„Když chcete posílit své libido, můžete vsadit na slunce, ale musíte být opatrní, přímé UV záření totiž poškozuje DNA v buňkách kůže a může vyvolat dokonce rakovinu,“ varuje profesor Levy z Telavivské univerzity.

Podobný účinek jako slunce má i solárium. Ale opět platí, že dlouhodobé působení UV záření zvyšuje riziko rakoviny kůže.

Izraelští vědci prý jako první popsali přímo mechanismus účinku UV záření na lidskou sexualitu. Jde právě o aktivaci proteinu p53, který má chránit DNA v buňkách před škodlivými účinky záření. Ale zvyšuje také produkci pohlavní hormonů. U mužů hlavně testosteronu, proto jsou sexuálně roztouženější, ale ze studie vyplývá, že také agresivnější.

Výsledky naznačují, proč jsou národy v oblastech s vysokou mírou slunečního záření agresivnější, popudlivější a také sexuálně aktivnější.

Više članaka