G bod je něco jako bájná Atlantida. Všichni o tom mluví, ale nikdo nemá důkazy

15.9.2021 03:00 Izvor: Famous
G bod je něco jako bájná Atlantida. Všichni o tom mluví, ale nikdo nemá důkazy

PORTO – Portugalští gynekologové tvrdí, že G bod lze přirovnat k bájné Atlantidě. Speciální nervové zauzlení, které má být někde ve vagíně a stimulace tohoto místa vyvolávat velmi silné orgasmy, totiž nejspíš neexistuje. I když se o něm hovoří a mnohé ženy by přísahaly, že ho mají, neexistují žádné vědecké důkazy o jeho univerzální existenci, přesném místě v těle ženy či jeho velikosti. Nicméně autoři článku v odborném časopise Sexual Medicine sami vyzývají k tomu, aby se vědci G bodem dál zabývali a přinesli přesnější informace.

Zatím však žádné skutečné vědecky tvrdé důkazy neexistují. Vyplývá to z analýzy jednatřiceti na sobě nezávislých studií, jejichž autoři se G bodem zaobírali. Podle gynekologů z Porta sice nelze říct, že G bod s určitostí neexistuje, ale ani pravý opak, tedy že určitě existuje.

Podle autorů studie nelze přesně dokázat umístění G bodu, jeho velikost a jeho biologickou podstatu, takže neexistují skutečné vědecké důkazy o jeho existenci.

„Tudíž musíme v závěru shrnout, že vědecké důkazy musejí být teprve předloženy… Většina studií, které byly o G bodu publikovány, se přiklání k tomu, že existuje, ale i mezi těmito studiemi panují výrazné neshody. Stále tak nebyly zodpovězeny tyto otázky: Existuje? Pokud ano, kde je umístěn, jakou má velikost, jakou má tkáňovou povahu, jakou hraje roli v ženské sexualitě a souvisí s ženskou ejakulací?“ táže se v závěru své studie doktor Pedro Vieira Baptista z Porta.

Podle něj je však třeba ženskou sexualitu a erotogenní zóny potřeba lépe probádat, protože věda o nich ví stále velmi málo.

„Pokud je klitoris stále neprobádaným kontinentem, pak G bod je možná další Atlantidou,“ dodává doktor Vieira a doporučuje další rozsáhlý výzkum jak klitorisu, tak G bodu.

Više članaka