Injekce kmenových buněk může trvale vyléčit poruchu erekce

29.9.2021 02:50 Izvor: Famous
Injekce kmenových buněk může trvale vyléčit poruchu erekce

BRISTOL – Další přímé testování na lidech prokázalo, že terapie kmenovými buňkami je budoucností v léčbě poruch erekce. Urologové otestovali podávání kmenových buněk do tkáně penisu, která byla poškozena a nedokázala se řádně ztopořit. Kmenové buňky obnovily výstelku cév a některé další struktury v penisu, takže po čase se obnovila plná schopnost erekce. A to bez nutnosti podávat léky typu Viagra.

V nejnovější studii byly dvaadvaceti mužům s diabetem a poruchou erekce podány dvakrát injekčně kmenové buňky do báze penisu. U všech mužů došlo k obnově funkce ztopoření. Studii publikoval odborný časopis Urology International.

Zatímco v prvním případě dostali muži kmenové buňky získané od dárců z pupeční šňůry – samozřejmě musela být nejprve vyšetřena kompatibilita mezi dárcem a příjemcem – v dalším výzkumu podali urologové kmenové buňky, které byly odebrány přímo z kostní dřeně muže postiženého poruchou erekce. Vzorky byly ošetřeny a vpraveny do penisu. U čtyřiceti procent mužů došlo k úplnému odeznění poruch erekce, u všech ale ke zlepšení sexuálních funkcí aspoň do určité míry. Výsledky studie publikoval odborný časopis Cytotherapy.

„Výsledky těchto studií jsou velmi nadějné, ale musíme zdůraznit, že než dojde k běžné aplikaci u široké populace, bude muset dojít ještě k řadě testování a výzkumů. Musíme ještě pochopit, jak přesně terapie kmenovými buňkami funguje,“ komentoval urolog profesor Raj Persad výsledky obou výzkumů.

Više članaka