Záření z mobilních telefonů poškozuje tvorbu spermií

25.1.2022 04:44 Izvor: Famous
Záření z mobilních telefonů poškozuje tvorbu spermií

SOUL – Mladí muži, kteří touží po dětech a mají problémy s plodností, by neměli nosit mobilní telefony poblíž svého rozkroku. Tedy v kapse u kalhot. A zvláště v místech se slabým signálem a v momentě, kdy jejich přístroj přijímá či odesílá hovor nebo data. Tehdy totiž září nejvíce. A podle korejských andrologů toto záření poškozuje kvalitu spermií.

Tým profesora Juna Haka Kima z Národní univerzity v Pusanu prokázal, že muži nosící mobil v kapse mají horší kvalitu spermatu. A že čím častěji mobil v kapse u kalhot či jinak poblíž rozkroku nosí, tím méně zdravých spermií mají v ejakulátu. Vyplývá to z metaanalýzy osmnácti studií, v nichž bylo vyšetřeno na 4 280 mužů.

„Muži používající mobilní telefon by měli omezit manipulaci s tímto přístrojem, pokud chtějí ochránit své sperma a zachovat si dostatečnou kvalitu. Musíme ale dále zkoumat to, jak působí na spermatogenezi záření z nových typů mobilních telefonů, protože naše data se opírají spíš o užívání starších typů telefonů,“ uvedl profesor Jun Hak Kim z Národní univerzity v Pusanu.

25.1.2022 04:44

Više članaka