Sténání není měřítkem ženského orgasmu, ženy ho často předstírají

22.6.2022 02:31 Izvor: Famous
Sténání není měřítkem ženského orgasmu, ženy ho často předstírají

OTTAWA – Kanadští sexuologové sledovali schopnost dosáhnout orgasmu u několika stovek žen. Zajímalo je také, jak se ženy v případě dosažení skutečného, nehraného vyvrcholení projevují. Použili k tomu standardizované dotazníky, z nichž ženy vybíraly navržené kategorie. Sténání je přitom nejméně častým projevem orgasmu. Mnoho žen při orgasmu nesténá. Podle autorů by tato kategorie měla být z dotazníku zcela vypuštěna.

Zatímco mužský orgasmus se jasně pozná ejakulací spermatu z močové trubice, ženy mají při vyvrcholení velmi odlišné tělesné projevy. A je vlastně obtížné přesně určit, kdy tedy vyvrcholí.

Vědci z univerzity v Ottawě se rozhodli definovat ženský orgasmus. Tým se dotazoval 637 žen na jejich zkušenosti s orgasmem, a to jak o při masturbaci, tak během sexu s partnerem. Ženy přitom k popisu svého vyvrcholení volili z dotazníku s osmadvaceti kategoriemi.

„Orgasmus, zejména u starších žen, zůstává špatně pochopeným aspektem ženské sexuální reakce, částečně máme problém s jeho určením kvůli neověřeným dotazníkovým metodám pro subjektivní hlášení,“ tvrdí autoři z Ottawy, jejichž studii publikoval odborný časopis Journal of Sexual Medicine.

Podle nich nejčastějšími projevy ženského orgasmu jsou zrychlené dýchání, husí kůže, pulzace klitorisu, pocení, brnění v obličeji a zarudnutí kůže. Anální kontrakce a sténání však byly nejméně časté projevy orgasmu. Sexuologové z Ottawy navrhují, aby tyto kategorie zmizely z dotazníkových seznamů projevů ženského orgasmu.

Više članaka