Oplození zmrazeným spermatem je stejně úspěšné jako oplození čerstvě odebraným ejakulátem

4.7.2022 11:48 Izvor: Famous
Oplození zmrazeným spermatem je stejně úspěšné jako oplození čerstvě odebraným ejakulátem

BOSTON – Vědci z Harvardovy univerzity vyvrátili domněnku, že při umělém oplození in uterus – přenos semene rovnou do dělohy – je lepší použít sperma čerstvě po ejakulaci, protože sperma zmrazené v dusíku má horší schopnost oplození vajíčka. Podle jejich rozsáhlé analýzy je úspěšnost při použití obou typů spermatu stejná.

Největší studie svého druhu byla prezentována na 38. výročním zasedání Evropské společnosti pro lidskou preprodukci a embryologii. Výsledky se opírají o analýzu 5 335 nitroděložních oplodňovacích cyklů (oplození vpravením spermatu do nitra dělohy) provedených v letech 2004 až 2021.

Konzervace pohlavních buněk v tekutém dusíku se stala celosvětově oblíbenou metodou skladování a v jurisdikci většiny států je regulační podmínkou pro použití od dárců. Tedy vzorek spermatu se odebírá a zmrazí na několik týdnů proto, aby mohl být muž podroben vyšetření na nebezpečné spermatem přenášené choroby. Když je ověřeno, že po několika týdnech či měsících od odebrání vzorku je muž negativní v testování na tyto choroby, je vzorek označen za bezpečný a může být použit k inseminaci žen. Někteří odborníci se ale domnívali, že zmrazení v dusíku snižuje kvalitu spermatu a jeho schopnost oplodnit vajíčko.

„Ačkoli určité podskupiny pacientek, které se léčí s neplodností, mohou mít prospěch z využití čerstvých spermií a doba potřebná k početí může být kratší u čerstvých než zmrazených spermií, měli by být pacienti poučeni o tom, že zmrazené spermie nejsou méněcenné. Nezaznamenali jsme žádný škodlivý účinek kryokonzervace spermií na výsledky nitroděložního oplození,“ uvedl doktor Panagiotis Cherouveim z Harvardovy univerzity.

4.7.2022 11:48

Više članaka