Lidem po padesátce záleží při seznamování na originálním textu v profilu stejně jako na fotkách

21.10.2022 16:17 Izvor: Famous
Lidem po padesátce záleží při seznamování na originálním textu v profilu stejně jako na fotkách

TILBURG – Úspěch současného seznamování ve virtuálním prostoru prý stojí na dobrých fotkách. Lidé si totiž obrázek o atraktivitě a vlastnostech protějšku udělají ve zlomku vteřiny pohledem na profilovou fotografii. Sociální psychologové z Nizozemska ale varují, aby lidé nepodceňovali také text v profilu. Minimálně osobám ve věku padesát plus totiž záleží na originalitě tohoto textu stejně jako na fotkách. A čím originálnější popis v profilu je, tím atraktivnější se člověk jeví protějškům ze seznamky.

„Obrázky jsou prvky, které zpočátku přitahují největší pozornost, ale lidé se také dívají na text v profilu,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Tess van der Zandenová z Tilburské univerzity.

Výsledky její práce publikovala redakce časopisu Plos One.

Během výzkumu její tým zjistil, že autoři profilů, které ostatní považovali za nejoriginálnější, byli hodnoceni jako inteligentnější a mající lepší smysl pro humor. Protějšky byly nejen otevřenější k seznamování s takovými autory, ale hodnotily tyto autory také jako fyzicky a milostně atraktivnější.

„Naše zjištění naznačují, že profily, které dosahují vyššího skóre, pokud jde o vnímanou originalitu textu, obsahují často jednu nebo více pevných a nových metafor,“ tvrdí van der Zandenová.

Krom správného užívání metafor bylo dalším rysem originality to, že autoři o sobě uváděli konkrétní informace.

„Neříkejte jen ‚ach, rád sportuji‘, ale také zmiňte, jaké druhy sportů máte rádi. A buďte maximálně konkrétní a originální,“ uvádí dále van der Zandenová.

Studie se opírá o analýzu seznamek pro osoby ve věkové kategorii padesát plus.

21.10.2022 16:17

Više članaka