Počet spermií v ejakulátu mužů na Západě neustále klesá, odhalují autoři nové studie

17.11.2022 10:24 Izvor: Famous
Počet spermií v ejakulátu mužů na Západě neustále klesá, odhalují autoři nové studie

JERUZALÉM – Koncentrace spermií v ejakulátu mužů ze západních zemí se snížila během čtyřiceti let na polovinu. Autoři nové studie tvrdí, že trend se zrychluje a lidé budou do konce století čelit těžké reprodukční krizi. Nově totiž bylo potvrzeno, že počet spermií v ejakulátu klesá také u mužů z Asie a Afriky.

Zatímco v roce 1973 měl průměrný muž 101,2 milionu spermií v jediném mililitru ejakulátu, dnes je to devětačtyřicet milionů na mililitr. To je pokles o víc než padesát procent za padesát let.

Studie byla publikovaná v časopise Human Reproduction Update.

Pokles koncentrace spermií byl pozorován nejen v Evropě, Severní Americe a Austrálii, kde byl potvrzen několikrát během posledních třiceti let, ale nově také ve Střední a Jižní Americe, Asii a Africe.

Navíc se zdá, že míra poklesu se zrychluje. Od roku 1972 koncentrace spermií klesá v průměru o 1,16 procenta ročně. Ale pokud do analýzy zahrneme jen data od roku 2000, pokles činí již 2,64 procenta ročně.

„Myslím, že je to další signál, že se zeměkoulí není něco v pořádku a že s tím musíme něco udělat. Takže ano, myslím, že je to krize, kterou bychom měli lépe řešit teď, než může dosáhnout bodu zlom

Nadimak
Regija
marisa marisa
Czech Republic Středočeský kraj
NalimSS NalimSS
Czech Republic Jihočeský kraj
BaltasareLasar66 BaltasareLasar66
Czech Republic

Više članaka