Orální sex snižuje riziko potratů

8.4.2019 03:22 Forrás: Famous
Orální sex snižuje riziko potratů

LONDÝN – Ženy, které se nezdráhají své partnery pravidelně uspokojovat svými ústy, méně často trpí potraty. A orální sex podle vědců také snižuje riziko opakovaných potratů. Těmi přitom trpí asi jedno procento žen. Podle všeho je princip účinku orálního sexu postavený na imunitní reakci ženy, která se vkládáním partnerova penisu a kontaktem s jeho tělesnými tekutinami přestane tolik bránit.

Potrat u ženy může být vyvolán tím, že se vzbouří imunitní systém proti embryu či plodu v děloze a jednoduše se ho snaží z těla odstranit. Protože nový život vzniká splynutím vajíčka se spermie muže, má genetickou informaci odlišnou od DNA buněk matky, tím pádem ho imunitní systém rozpoznává jako cizorodý objekt. Samozřejmě evoluce vyvinula řadu mechanismů, jak potratu předejít, ale občas selžou.

Mimochodem u vačnatců tyto mechanismy neexistují vůbec, proto se mláďat rodí už na konci embryonálního vývoje. Tělo matky je vyloučí a nestihne se tak vytvořit placenta.

Ženy, které jsou schopny uspokojovat svého partnera ústy pravidelně a často, snižují citlivost imunitního systému vůči jeho odlišné genetické informaci. Netvoří proti němu protilátky a zřejmě se tím tedy snižuje riziko potratu právě vinou imunitní reakce proti mužově DNA. Tvrdí to imunologové z Leidenu, jimž se to podařilo prokázat vědeckým výzkumem.

„Tato studie naznačuje možnou ochrannou roli orálního sexu při opakujícím se potratu,“ tvrdí doktorka Tess Meulemanová z Leidenské univerzity.

További cikkek