Dvaašedesátiletý Francouz utrpěl kvůli COVID-19 priapismus – trvalou erekci

15.7.2020 09:03 Forrás: Famous
Dvaašedesátiletý Francouz utrpěl kvůli COVID-19 priapismus – trvalou erekci

PAŘÍŽ – Francouzští lékaři přidali na seznam důsledků onemocnění COVID-19 tzv. priapismus neboli hodiny trvající erekci. Trpěl jí dvaašedesátiletý muž z Versailles. Během toho, co se jeho tělo potýkalo s virem SARS-CoV-2, tvořily se mu v cévách penisu sraženiny, které vyvolaly hodiny trvající bolestivou erekci. Lékaři muži ulevili chirurgickou cestou.

Do cév penisu mu píchali jehly, jimiž pak vytáhli nadbytečnou krev a sraženiny. Erekce po čase polevila.

Priapismus je nebezpečný, během každé erekce se zastavuje cirkulace krve v penisu. Tepny tlakují topořivá tělesa krví, přičemž se uzavřou odvodní žíly, aby se vytvořila hydraulicky tvrdá erekce. Jenže pokud trvá hodiny, znamená to, že buňky penisu nedostávají kyslík a výživu. Můžou i odumřít, především cévní výstelka a nervy, takže neřešený priapismus končí mnohdy doživotní impotencí.

Zmíněný Francouz ležel dva týdny na jednotce intenzivní péče s COVID-19 v nemocnici v Le Chesnay, během té doby se mu v těle začaly tvořit krevní sraženiny. Ty se tvoří až u třetiny pacientů. Poprvé – podle doložených případů – ale sraženiny vyvolaly priapismus.

„Klinické a laboratorní vyšetření pacienta silně naznačuje, že priapismus souvisel s infekcí SARS-CoV-2,“ tvrdí lékaři z Centre Hospitaliser de Versailles.

További cikkek