Anabolické steroidy poškozují funkci varlat, účinky jsou patrné dlouho po vysazení

10.3.2021 11:50 Forrás: Famous
Anabolické steroidy poškozují funkci varlat, účinky jsou patrné dlouho po vysazení

KODAŇ – Anabolické steroidy užívají miliony mužů po celém světě, především kulturisté a sportovci, kteří chtějí rychle zvětšit objem svalové hmoty. Tyto steroidní hormony totiž mají imitovat funkci mužského pohlavního hormonu testosteronu a urychlit nárůst svaloviny. Jenže mají vážné vedlejší nežádoucí účinky. Andrologové z Kodaně prokázali, že uživatelé anabolických steroidů mají sníženou funkci varlat, ta se projevuje jak zhoršenou plodností, tak nekvalitní erekcí. Účinky trvají přitom ještě dlouho po vysazení hormonů.

Andrologové z Kodaně vyšetřili varlata u 132 mužů, kteří anabolické steroidy užívají nebo užívali v minulosti. Ještě tři roky po vysazení hormonů bylo patrné poškození varlat tak, jak je testy prokázaly u těch mužů, kteří steroidy stále užívají.

Steroidy mají zhoubné účinky na funkci varlat s dlouhodobými následky. Především snižují schopnost Leydigových buněk ve varlatech produkovat mužské pohlavní hormony. Snížená hladina testosteronu pak souvisí se snížením libida, horší erekcí a sníženým počtem spermií.

„Stále se vede debata o tom, jestli nezákonné užívání anabolických steroidů způsobuje dlouhodobý nedostatek testosteronu v krvi. Naše výsledky naznačují dlouhodobé poškození kapacity pohlavních žláz u mužů, kteří anabolické steroidy užívali v minulosti,“ tvrdí profesor Jon J. Rasmussen z nemocnice Rigshospitalet v Kodani.

További cikkek