Mutace na spermiích starších mužů vyvolávají autismus i choroby srdce

16.8.2021 10:43 Forrás: Famous
Mutace na spermiích starších mužů vyvolávají autismus i choroby srdce

SAN DIEGO – Genetikové z Kalifornie vyzývají muže, aby s plozením potomků příliš neotáleli a rozhodně se pokusili počít děti dříve, než jim bude čtyřicet let. Poté už totiž sperma vykazuje velmi mnoho mutací, které můžou vyvolat i vážná chronická onemocnění u jejich potomků. Starší muži často přenášejí na své potomky kvůli vadné DNA autismus, choroby srdce a cév, epilepsii či potíže s chováním a pozorností. Tyto a další zdravotní potíže předá svým potomkům každý patnáctý starší otec.

„V předchozích výzkumech jsme prokázali, že mutace na spermiích přispívají k řadě poruch, jako jsou autismus a epilepsie, ale důsledky u mužů, kteří nemají tyto choroby v rodinné anamnéze, nebyly úplně známé,“ tvrdí genetik doktor Joseph Gleeson z University of California v San Diegu.

Jeho tým sledoval kondici spermií a množství genetických vad v jejich DNA. Po mužově čtyřicítce začne nebezpečných mutací, které dítěti vštěpí doživotně vážná chronická onemocnění, výrazně přibývat. A problematické je také to, že potomek pak už nese tuto vadnou informaci a jako rodič ji pak předává dál.

További cikkek