Ženy, jejichž otec je ochoten investovat do vnoučat, si vybírají sexuálně atraktivnější muže

14.12.2021 21:33 Forrás: Famous
Ženy, jejichž otec je ochoten investovat do vnoučat, si vybírají sexuálně atraktivnější muže

NEWCASTLE – Ženy sice častěji skočí do postele, když jde o nezávazný sex, s mužem velmi maskulinním, který je silně sexuálně přitažlivý, ale když jde o volbu partnera na celý život, volí si raději muže femininnější. Jejich rysy totiž naznačují, že budou věrnější a ochotnější starat se o děti. Psychologové z Anglie teď zjistili, že při výběru partnera hraje roli celá řada dalších faktorů. Třeba to, jestli žena věří, že její vlastní otec bude ochoten pomáhat s výchovou vnoučat. Pokud ano, pak si zvolí tím spíš sexuálně přitažlivějšího muže.

Tedy jedince mužněji vypadajícího. Protože si myslí, že může riskovat, že pokud sexuálně velmi přitažlivý muž odejde a ona zůstane na výchovu dětí sama, bude jí pomoženo jinak.

Psychologové z Newcastlu prokázali, že čím více žena věří, že jí rodiče pomůžou s výchovou dětí finančně, tím spíš si volí partnera podle sexuální přitažlivosti a nikoli podle osobnostních vlastností a podle toho, jak dobrým otcem dotyčný muž bude.

„Pokud žena věří, že při odchodu partnera nezůstane na děti sama a že jí rodiče pomůžou, dává přednost mužům s maskulinní tváří a tělem,“ tvrdí doktorka Tamsin Saxtonová z Northumbria University.

Muži s výrazně maskulinními rysy bývají horší otcové, jsou nevěrnější a častěji partnerku podvádějí. Častěji také od ní utečou za novou partnerkou. Ženy tento evoluční zákon znají a snaží se s ním vyrovnat různými strategiemi. Třeba tím, že si pro dlouhodobý vztah zvolí raději muže s méně maskulinními rysy.

Studii publikoval odborný časopis Evolutionary Psychological Science.

14.12.2021 21:33

További cikkek