Virus opičích neštovic se snadno přenáší spermatem i slinami

18.7.2022 11:14 Forrás: Famous
Virus opičích neštovic se snadno přenáší spermatem i slinami

BARCELONA – Vědci zatím neměli jasné důkazy o tom, že se virus opičích neštovic přenáší tělesnými tekutinami. Jen to považovali za velmi pravděpodobné, protože většina lidí se nakazila při sexu. Virus se začal v Evropě a Severní Americe šířit především mezi muži majícími sex s muži. Teď virologové z Barcelony přinesli jasné důkazy, že virus infikované osoby je ve značné míře obsažen ve slinách a spermatu.

Nová studie provedená na více než 140 vzorcích od dvanácti infikovaných pacientů přispívá k lepšímu pochopení dynamiky přenosu onemocnění. Virová DNA může být detekována v různých klinických vzorcích pacientů infikovaných opičími neštovicemi, včetně slin a spermatu. Tvrdí to vědci z Barcelonského institutu pro globální zdraví.

Opičí neštovice představují další zoonotické onemocnění, které se šíří v těchto měsících po celém světě. Za posledních šest měsíců bylo na celém světě hlášeno více než devět tisíc případů opičích neštovic v zemích, kde tato nemoc není původní. První případy byly zjištěny v Británii, Portugalsku a Španělsku, především u mužů, kteří měli sex s muži. Nemoc se však rozšířila do mnoha dalších zemí a existují obavy, že se může rozšířit na zranitelné skupiny obyvatel, jako jsou pacienti s oslabeným imunitním systémem nebo děti.

Je známo, že onemocnění se přenáší přímým kontaktem s lézemi infikovaného pacienta nebo povrchy kontaminovanými těmito lézemi, ale málo se ví o možné přítomnosti viru v jiných biologických vzorcích, jako jsou sliny, moč nebo sperma.

Ve studii barcelonských virologů byla virová DNA zjištěna ve vzorcích z konečníku, nosohltanu, spermatu, moči a stolici.

„Pár předchozích studií již prokázalo příležitostnou přítomnost virové DNA v některých vzorcích a u některých pacientů, ale zde ukazujeme, že virová DNA je často přítomna v různých biologických tekutinách, zejména ve slinách, během akutní fáze onemocnění a až šestnáct dní po nástupu příznaků,“ dodává doktorka Aida Peiróová z Barcelony.

További cikkek