Ženy se vyhýbají vztahům kvůli hádkám, muži kvůli sexu

26.10.2022 11:30 Forrás: Famous
Ženy se vyhýbají vztahům kvůli hádkám, muži kvůli sexu

NIKÓSIE – Sociální psychology z Kypru zajímalo, proč se lidé vyhýbají vztahům a raději žijí takzvaně single. Ačkoli důvody byly různé, u žen byla nejčastější odpovědí snaha vyhnout se hádkám s partnerem. Muži nejčastěji uváděli, že se nechtějí vázat, aby se nemuseli omezovat v tom, s kým budou flirtovat a mít sex.

„Spory mezi páry mohou přerůst ve fyzické násilí, ke kterému jsou ženy zranitelnější, což by je zase motivovalo k tomu, aby se takovým situacím vyhýbaly, přičemž jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je nebýt v intimním vztahu,“ vysvětlují si výsledky studie autoři z Univerzity v Nikósii.

Jejich studii zveřejnil odborný časopis Evolutionary Psychological Science.

„Mužský reprodukční výkon pozitivně souvisí s počtem žen, ke kterým získají sexuální přístup. Proto zejména u mužů příležitostné intimní vztahy s různými ženami potenciálně zvyšují jejich reprodukční výkon. A proto se muži neradi omezují v možnosti mít sex s více ženami,“ dodává doktor Menelaos Apostolou.

Ze studie také vyplývá, že čím byl respondent starší, tím se stával rigidnějším a méně ochotným dělat kompromisy. Zdůrazňoval více čas pro sebe a možnost dělat to, co se mu zachce.

Muži i ženy často jako důvody, proč zůstat single, uváděli následující:
více času pro sebe,
zaměřit se na své cíle,
nikdo mi nediktuje činy,
nezranit se,
klid v duši,
žádné napětí a hádky,
svoboda flirtovat,
šetřit zdroje,
nedělat věci, které se mi nelíbí a možnost hlídat to, co jím.

26.10.2022 11:30

További cikkek