Více než třetina žen, které posílají svoje akty protějškům, to dělá jen kvůli očekávání

29.12.2022 03:41 Forrás: Famous
Více než třetina žen, které posílají svoje akty protějškům, to dělá jen kvůli očekávání

LINCOLN – Sexting neboli posílání svých aktů a jiných fotografií pohlavních orgánů je běžnou součásti seznamování a randění. Muži jsou k posílání takových explicitních materiálů ochotnější než ženy, což dokazují průzkumy z celého světa. A nová studie z Nebrasky naznačuje, že mnohé ženy se k sextingu uchylují jen proto, že se to od nich očekává jako „správné chování ve vztahu“. Ne proto, že by to udělat chtěly. Z průzkumu psychologů z Nebrasky vyšlo najevo, že třetina těch žen, které sexting provozují, to dělá právě jen kvůli očekávání a nikoli svému vlastnímu přesvědčení.

Tedy posílají protějšku své akty, protože si myslí, že by to měly udělat, aby nepřišly o šanci seznámit se nebo o partnera. Nedělají to proto, že by to udělat chtěly z přesvědčení, že je to správná forma seznamování a komunikace mezi partnery.

„Ženy často posílají mužům sexualizované nahé obrázky, ale motivace žen k zasílání aktů je nejasná. Zjistili jsme, že ženy bezmyšlenkovitě neposílají obrázky svých těl ostatním, ale jsou si velmi dobře vědomy svých motivací. A že často posílají partnerům tyto fotky proto, že si myslí, že to partneři očekávají jako formu správného chování ve vztahu,“ tvrdí autoři z University of Nebraska v Lincolnu.

Jak již bylo zmíněno v předchozích studiích, sexting je široký pojem a může zahrnovat sexuálně explicitní text, fotografie, videa nebo dokonce živě přenášený explicitní videochat.

V průzkumu z Nebrasky bylo zdaleka nejčastější motivací „očekávání normy vztahu“, a zvolilo to 35,3 procenta účastnic výzkumu. Další nejčastější motivace byly: „protože o to muži požádali“ (20,8 procenta), „protože jsme byli od sebe daleko“ (17,4 procenta) a „validace vztahu“ (14 procent).

„Ženy mají mnoho motivací k zasílání aktů, spontánně generují více než dvacet různých motivů. Vztahové motivy byly nejrozšířenější, zatímco násilné motivy, instrumentální motivy a užívání drog nebo alkoholu se jen zřídka (pokud vůbec) spontánně objevily jako motivace pro zasílání aktů,“ uvádějí autoři.

További cikkek