Chrápání u žen souvisí s neschopností dosáhnout orgasmu

31.1.2023 05:33 Forrás: Famous
Chrápání u žen souvisí s neschopností dosáhnout orgasmu

BALTIMORE – Chrápání je způsobeno překážkami v dýchacích cestách během spánku. Nejčastěji jde o povolené měkké tkáně v nosohltanu a krku, následkem čehož se spící přidušuje. Vážné formy chrápání poškozují zdraví a můžou vyvolat těžká onemocnění a předčasnou smrt. Ale podle vědců z Marylandu i mírnější formy působí zhoubně na zdraví. A třeba také na sexuální zdraví žen. Zjistili totiž, že chrápající ženy mají problém dosáhnout orgasmu.

Podle autorů studie zveřejněné v časopise Urology jsou sexuální poruchy častější u žen, které trpí obstrukční spánkovou apnoe, nespavostí nebo poruchou cirkadiánního rytmu spánku.
Při výzkumu zjistili, že u žen se spánkovou apnoe je dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou trpět poruchou sexuálního vzrušení. Odhalili také souvislost s poruchou ženského orgasmu, přičemž sedmdesát procent chrápajících žen mělo problémy dosáhnout vyvrcholení.

Ve srovnání s průměrnou populací měly chrápající ženy dvakrát až třikrát častěji problémy při sexu.

„Zjistili jsme silnou souvislost mezi sexuálními dysfunkcemi žen a špatnou kvalitou spánku. Obojí zůstává často nediagnostikováno a neléčeno. Naše zjištění podporují vztah mezi kvalitou spánku a sexuálním zdravím žen,“ uvedl doktor Taylor Kohn, jeden z autorů studie z Johns Hopkins University v Marylandu.

Předpokládá se, že narušení spánku způsobuje pokles hladiny estrogenu a testosteronu. Tyto hormony hrají zásadní roli v sexuální touze a sexuální funkci u žen.

További cikkek