Promiskuitní ženy nejsou hodnoceny drsněji než promiskuitní muži. Aspoň v Norsku

18.5.2023 07:27 Forrás: Famous
Promiskuitní ženy nejsou hodnoceny drsněji než promiskuitní muži. Aspoň v Norsku

OSLO – Podle norských psychologů nejsou promiskuitní muži vnímáni pozitivněji než promiskuitní ženy. Dvojitý standard pro ženy a muže, kteří jsou sexuálně velmi nezdrženliví, prý v jejich zemi nefunguje. Obecně se totiž v médiích a populární kultuře tvrdí, že zatímco promiskuitní a nevěrný muž je borec, stejně se chovající žena je děvka.

Podle psychologa profesora Leifa Edwarda Ottesena Kennaira je to mýtus. „Nezjistili jsme, že by ženy byly vystaveny tradičním dvojím standardům,“ tvrdí.

„Všichni se domnívají, že ženy jsou vystaveny větší míře společenské kontroly než muži. Ale to jsme nezjistili, když jsme se lidí ptali, jak hodnotí sexuální chování žen a mužů. Lidé jsou sami mnohem liberálnější, než se domnívají, že je společnost,“ dodává spoluautor profesor Mons Bendixen.

Jejich výzkumu se zúčastnilo 900 heterosexuálních mužů a žen, kteří byli dotazováni na to, jak hodnotí potenciální partnery pro někoho jiného na základě jejich sexuální minulosti. Účastníkům byl sdělen počet předchozích sexuálních partnerů potenciálních partnerů, jejich historie žárlivosti, nevěry, kontrolujícího chování a masturbačních praktik. Na základě těchto znalostí byli požádáni, aby ohodnotili, nakolik by potenciální partnery doporučili někomu jinému.

Z výsledků vyplývá, že lidé byli obecně přísněji hodnoceni, pokud šlo o dlouhodobé vztahy, ale mezi hodnoceními pohlaví nebyl žádný rozdíl. Ženy ani muži nebyli hodnoceni jinak, dvojím metrem, přísněji či shovívavěji.

Pokud šlo o krátkodobé vztahy, promiskuitní muži byli hodnoceni přísněji než promiskuitní ženy. A ze studie také vyplývá, že ženy, které pravidelně masturbují, jsou hodnoceny méně negativně než muži.

„Muži byli k masturbaci, zejména v krátkodobých vztazích, velmi vstřícní. To je přesně to, co jsme očekávali na základě evoluční teorie, která předpokládá, že muži se budou zajímat o žen mající pozitivní přístup k sexu. Ukázalo se však, že pro obě pohlaví je odrazující, pokud protějšek v minulosti podváděl nebo ovládal partnera. Potenciální partneři s historií nevěry, žárlivosti a kontrolního chování jsou vnímáni silně negativně u obou pohlaví,“ dodávají autoři.

További cikkek