Hračky vlastní výroby II

10.10.2016 14:50 · 14,112 views BI_happy

Opět pro kutily ukázka postupu výroby hraček, které znáte z mých galerií - aneb nouze naučila Dalibora housti a Bi happyho odlévat silikon.

Z předchozích blogů víte, co si myslím o mnohém zboží nabízeném v sexshopech - klidně prodávají hračky z mizerných materiálů, které po čase začnou chemicky páchnout a nejspíše jsou zdraví škodlivé. Zejména firma z USA, co má třípísmennou zkratku končící na X (s materiálem jejich hraček mám dost špatné zkušenosti).

V blogu Hračka vlastní výroby https://www.amateri.com/cs/blog/13162 už jsem některé věci popsal, dnes podrobněji.

K materiálům - na formy používám L. N 5221. Natírané formy z něj nejsou špatné, pár kusů téže hračky se dá odlít. Před časem se u tohoto silikonu začal používat nový katalyzátor - bohužel výroba formy z něj je náročnější. Používám 2.5 % katalyzátoru, po rozmíchání silikon nechám nějakou dobu (20-30 minut, záleží na teplotě okolí) ležet a pak rychle natírám. Není to moc pohodlné, ale dá se to. Nemám zkušenosti se zahušťovadlem, to by práci jistě usnadnilo.
Pozor, pokud byste dělali kopii nějaké chemicky páchnoucí hračky - zkusil jsem to a chemikálie modelu narušují tuhnutí formy. Výsledná forma uvnitř nezatuhla, navíc se oproti modelu roztáhla (byla jakoby zvrásněná). Formu jsem zachránil dalším nátěrem silikonu zevnitř - výsledek je ale větší, než je originál - což se zrovna nehodilo.
Na samotné hračky se N 5221 nehodí - 23 SHA je moc. Změkčení silikonovým olejem také nepřineslo výsledky - sice jsem dosáhl přibližně 12 SHA (podle tvrdoměru i výrobce), ale pocitově je výsledek pořád tužší, než silikony, které mají rovnou tvrdost 12 SHA, a hlavně - silikonový olej se z výsledné hračky vypocuje a to dost. Pro mě neakceptovatelné.
M. silikonový kaučuk 83. To vypadalo nadějně - údajně s potravinářským atestem, tvrdost 13 SHA je fajn. Bohužel zkušenosti ukázaly, že se nesnáší s formami z N 5221 - je to neodseparovatelné. Každé odlití skončilo zničením formy - forma na odlitku držela báječně - musel jsem ji roztrhat a po kouscích sloupávat z odlitku - a to i za cenu vytrhaných dolíků v odlitku. Tak dobře držela důkladně naseparované forma na odlitku.
Po letech se ukázala další nevýhoda - hračky nejsou tvarově stálé, jedna se mi mírně zdeformovala a navíc má jakoby rozleptaný povrch. Tenhle materiál už nikdy.
Zkoušel jsem Dragon Skin 10 silikon. Hračka není špatná, s formou z N 5221 se dobře snáší. Odlitek se z formy relativně snadno vyjímá a hračka nevykazuje žádné nevhodné vlastnosti. Bohužel cena tomuto materiálu příliš nepřeje.

Můj momentálně nejoblíbenější je silikon SF00 kombinovaný se silikonem SF13 (dodáváno z Německa). Tyto silikony mají (podobně jako Dragon Skin) dvě složky míchané v poměru 1:1. SF00 je hodně měkký, SF13 je použitelný na většinu hraček. Pro větší hračky (jako je Bumbrlíček) jsem použil mix 1 díl SF00 a 2 dílů SF13. Výsledná hračka je příjemně měkká a zatím jsem u ní nenarazil na žádné problémy.
Jediná nevýhoda je, že se materiál nesnáší dobře s formami z N 5221 - povrchová vrstva nezatuhne dokonale. Usnadňuje to vyjímání z formy, ale vyžaduje to finální povrchovou úpravu. A tím se dostáváme k postupu odlévání:
1) Pokud používám pigment (stejný dodavatel jako u silikonů SF), nejprve si namíchám pigmentovou pastu z bázové složky silikonu. To u některých pigmentů, které se špatně rozpouští, zabere třeba i hodinu důkladného míchání - spíš tření o skleněnou misku.
2) Odvážím bázovou složku silikonů SF a promíchám s pigmentovou pastou.
3) Do směsi přidám katalyzátorovou složku silikonů a důkladně promíchám (hlavně u stěn kyblíku, ve kterém rozmíchávám).
4) Hotový silikon pomalu z výšky (tenkým proudem) naliji do formy.
5) Formu i s nádobou se zbytkem silikonu zakryji potravinářskou fólií (jenom tu část, kudy jsem naléval silikon, aby hladina silikonu nebyla v přímém styku se vzduchem - fólie se nedotýká nalévaného silikonu, je pod ní vzduchová kapsa) a dám na 24 hodin do mrazáku.
6) Po 24 hodinách vyjmu formu z mrazáku a za pokojové teploty nechám den tuhnout. Potravinářská fólie na formě zabezpečí, že při ohřívání nekondenzují kapky vody přímo na hladině silikonu (jinak by výsledkem by byly dolíky na hladině odlitku od kapek vody v tuhnoucím silikonu).
7) Opatrně vyjmu model z formy.
8) Z mrazáku vyndám zbytek neztuhnutého silikonu a štětcem provedu finální nátěr povrchu odlitku tam, kde se dotýkal formy - získám tak dokonale hladký odlitek.
9) Výsledek nechám dalších několik hodin zatuhnout.

Vysvětlivky ke galerii Pro kutily https://www.amateri.com/cs/album/1486121 .

1) Přísavka
Do většiny svých hraček odlévám otvor pro spojovací díl (vypadá jako stromeček). Menší hračky je možné pomocí něj používat jako připínák, větší s přísavkou. Na obr. 2 jsou vlevo vidět modely, vpravo nahoře silikonová forma uvnitř sádrové podpůrné (ze sádrových obvazů s dřevěnou výztuhou) a vpravo dole hotová přísavka z N 5221. Tady je tvrdost SHA 23 v pohodě.
1.1 Základem přísavky je spojovací díl, který je vysoustružený z tvrdého dřeva.
1.2 Ten byl vložen do silikonové formy tak, aby "stromeček" koukal ven, zatímco uvnitř formy zůstaly "kořeny" stromečku.
1.3 Formu jsem pak naplnil silikonem a otáčel s ní, abych usnadnil odchod vzduchových bublinek.
1.4 Formu s ještě tekutým obsahem jsem uzavřel druhou částí modelu (na obr. 2 vlevo nahoře), abych v odlitku vyrobil prohlubeň. Obr. 3 ukazuje výslednou prohlubeň - povedlo se.

2) Navigátor - citrónky
Navigátor - citrónky (obr. 4) začal jako kus ořechového dřeva, ze kterého jsem vysoustružil třídílný model. Obr. 5 ukazuje dole hlavní část modelu, ke které se dá přišroubovat buď nástavec s dalším "citrónem" (nahoře vlevo), delší verze hračky), nebo jen ukončení (nahoře uprostřed).
Nahoře vpravo je model pro odlitek dalšího spojovacího dílu, díky kterému se pak menší hračky, jako např. Hasič, dají používat jako připínák.
Obr. 6 ukazuje zleva:
2.1 podpůrnou formu ze sádrových obvazů, které mají v sobě vložené výstuže z dřevěných tyček (podpůrná forma je potřeba proto, že samotná silikonová forma nedrží dost dobře tvar a jen do ní se odlévat nedá),
2.2 podpůrnou formu a v ní vloženou svlékací silikonovou formu (trojvrstvý nátěr N 5221, při relativně malých rozdílech průměrů je zbytečné dělat dělenou formu),
2.3 hotová hračka (po odlití nebyla potřeba žádná povrchová úprava) s nasazenou přísavkou,
2.4 a krásně nalakovaný model.
Hotová hračka má délku 42 cm a průměr největšího "citrónu" 8 cm. Silikon Dragon Skin 10 (10 SHA) je na ni akorát. Kdyby měla být delší (tzn. měla by se zahnout do transversal colon - omlouvám se, neznám český výraz), chtělo by to měkčí materiál.
Na obr. 7 je vidět detail připojovacího otvoru pro přísavku. Pro silikon tvrdosti 13 SHA a méně je ten spojovací stromeček dobrý. Pro tvrdší silikon je ale nepoužitelný - přílišný rozdíl v průměrech např. hračku o tvrdosti 20 SHA roztrhá při pokusu o vyjmutí spojovacího stromečku z hračky.

3) Hasič
Jako formu jsem použil hračku z mizerného materiálu (obr. 8), které jsem uřízl varlata a model doplnil plastelínou.
Forma je opět svlékací tvořena trojvrstvým nátěrem N 5221 (obr. 9 vlevo). Je vidět, že každá vrstva má jinou barvu - to se hodí, alespoň je při natírání vidět, co už bylo natřeno a navíc barva signalizuje, kde má natřená vrstva malou tloušťku.
Na obr. 9 je opět vidět (zleva):
3.1 silikonová svlékací forma v podpůrné formě ze sádrových obvazů a dřevěných tyček,
3.2 druhá část podpůrné formy, ve které jsou zalité kovové kolíky jako zámky, které zajišťují, že se části podpůrné formy vzájemně neposunou a nezdeformují odlitek,
3.2 hotový odlitek z mixu silikonů SF00 a SF13, zabarvený tělovou barvou (dodává prodejce silikonu).
Ta tělová barva se dost špatně rozpouští, chce to opravdu důkladné rozmíchávání prášku v troše silikonové báze. Ale výsledek vypadá dobře.

4) Bumbrlíček
Ten tvar možná znáte z pornofilmů - hračku ale do sebe nedokáže dostat ani HotKinkyJo (alespoň zatím). Materiál je opět odporně chemicky páchnoucí šunt, na který moje tělo špatně reaguje. A nejen moje tělo - zkusil jsem z ní udělat silikonovou svlékací formu z N 5221 a ta nikdy nedokázala dobře zatuhnout - vnitřní povrch nikdy neztuhl a celá forma se jakoby okolo hračky zvrásnila, takže když jsem ji sundal, výsledek měl znatelně větší průměr, než hračka sama. Uznejte, v tomto případě se to fakt nehodilo.
Trochu zoufale jsem do nepoužitelné formy nalil sádru a získal základ modelu, který jsem, ještě před vyschnutím sádry, opracoval abych získal menší verzi. Totéž jsem opakoval. Takže teď mám dva modely podobného tvaru, o průměru 10 cm a 11 cm (což je stejné, jako u originálu). Hotové sádrové modely jsou natřené několika vrstvami lesklé barvy, abych získal lepší povrch. Povrch není zdaleka dokonalý (ve srovnání s dřevěným modelem Citrónků, ale výsledné hračce to nijak nevadí).
Původní formu jsem zevnitř natřel další vrstvou N 5221 a vypadá použitelně - tedy až na to, že má průměr ještě téměř o 1 cm větší oproti originálu a už se nevejde do podpůrné formy. Tuhle verzi zatím nemám v úmyslu odlévat - 12 cm průměr asi nikdy nedám - ani mi to nechybí.
Postup výroby formy podrobně:
4.1 Obr. 10 - do krabice polepené lepící páskou jsem vyřízl otvor ve tvaru obrysu modelu a model do ní položil (povrch krabice se tak stal dělící rovinou). Okolo modelu jsem udělal z plastelíny schůdek (dělící rovina tak získala členitější tvar v místě styku) a do plastelíny vyhloubil řadu kuželových dolíků jako budoucí zámky. Ty kuželové dolíky by měly mít dostatečný průměr, při natírání formy v nich občas zůstane vzduchová bublina, která pak zámek znehodnotí.
4.2 Obr. 11 - první polovina silikonové formy je natřená. Opět 3 různobarevné vrstvy N 5221. Poslední vrstva byla bílá a je vidět, jak na dělící rovině je hezky tlustá (pod bílou předchozí cihlová vrstva téměř není vidět), zatímco na modelu cihlová vrstva silně prosvítá. Bohužel, to je částečně díky novému tvrdidlu N 5221, které změnilo průběh tuhnutí silikonu. Nicméně i takto 3 vrstvy stačí a forma je použitelná.
4.3 Obr. 12 - silikonovou formu jsem překryl sádrovými obvazy, které jsem prokládal kousky dřevěných tyček. Okolo udělal ohrádku a na okrajích zalil sádrou - vznikla tak tlustá dělící rovina podpůrné formy. Při odlévání tu dělící rovinu podpůrné formy svírají modelářské svorky.
4.4 Obr. 13 - po vyjmutí modelu a poloviny silikonové i podpůrné formy z krabice jsem očistil dělící rovinu od plastelíny. Do forem jsem vyvrtal dvě díry a vsunul do nich silnější drát jako budoucí kolíky, které budou fungovat jako zámky pro poloviny podpůrné formy. Následovalo opět natírání třívrstvé silikonové formy a sádrování podpůrné formy.
4.5 Obr. 14 - hotový odlitek a všechny části formy.
Abych vyrobil přísavku jako součást hračky, tak jsem ze sádry udělal model budoucí výdutě, který jsem opět natřel barvou pro zlepšení povrchu. Při odlévání jsem po vytažení formy z mrazáku nechal formu se silikonem trochu ohřát (aby na hladině silikonu nezkondenzovala voda) a pak formu uzavřel modelem výdutě a nechal zatuhnout. Toto byl kritický moment - jednak i přes snahu zůstaly v silikonu nějaké bublinky, které v mrazáku nevyprchaly, jednak jsem model výdutě do formy dal pozdě, kdy silikon už začal tuhnout. Výduť vznikla, ale není umístěná symetricky a poněkud snižuje použitelnost hračky. Jednodušší by bylo na výduť rezignovat a nechat hračku jen s rovným podkladem.

5) Chrastítko
Hračka tvarem připomíná poněkud přerostlé dětské chrastítko, ale nic v něm nechrastí. Základem formy je koule, ve které se prodávají v automatech hračky pro děti. Vnější průměr má asi 9 cm. Zvenku je to hezky hladká koule, v dělící rovině má bohužel uvnitř zúžení a polokoule na sebe nenavazují (dělají schod), takže v tom místě má asi 8.5 cm. Rukojeť jsem poskládal z jednoduchých tvarů vyrobených z fólie, která se používá pro složky rychlovazače. Celé to drží pohromadě díky lepící pásce. Bohužel jsem ho odlil z N 5221, takže je relativně tvrdé, což je při použití znát - při tom průměru to chce sílu ho dostat dovnitř.
Jinak tyhle formy udělané přímo z hladkých plastů jsou fajn, je to jednoduché, levné, rychlé a výsledek má dokonale hladký povrch. Trochu problém byly bublinky, kdybych znal fintu s mrazákem dříve, bylo by to lepší. Ale i tak se s

Snad někomu tyto zkušenosti pomohou a časem se dočkám galerií, na kterých amatéři dovádí se svými vlastními hračkami.
Plánuji natočit videa a udělat galerie i s Bumbrlíčkem (toho zatím z galerií neznáte). Dělat video a galerii s Hasičem bohužel neplánuji - Hasič má příjemnou velikost akorát na trénování hlubokého kouření (průměr 5 cm a celková délka 20 cm) a vejde se mi do pusy až po kořen, ale kvůli anonymitě nechci takové video zveřejnit.