Sedmero svobosných umění

11.9.2021 04:25 · 457 views pmk001

Čas: Fčíl - 2600 let
Místo: Pobřeží a ostrovy na severu Středozemního moře

Je zde několik městských států a soupeří spolu o moc, vojensky i na poli vzdělání. Mají ale společných několik věcí. A to nejen fakt, že jejich vzor krásy byl vysportovaný chlap. Společné bylo i vnímání vzdělanosti. Učený člověk zvládal sedmero svobodných umění. Astronomii, geometrii, hudbu, aritmetiku, logiku, gramatiku a rétoriku.

Za víc než 2.5 tisíce let pokročila nejen doba, ale i naše znalosti. Je na čase se podívat, jestli se dnešní normální člověk zvládl dostat na úroveň tehdejších vzdělanců.

Astronomie se stala vědou tak obsáhlou, že se z ní vyčleňují další. Kosmologie, astrofyzika, vesmírná geologie a další. Máme obří teleskopy i radioteleskopy, detekujeme gravitační vlny i gama záblesky. Dalekohledy jsme naházeli i do vesmíru. A jak je na tom normální člověk? Ve škole do něj natlučou, že Slunce je hvězda, kolem lítá osm planet, on žije na té třetí a kolem lítá měsíc. Hvězdnou oblohu nevidí, protože pouliční osvětlení... A tak se místo astronomii věnuje astrologii. Horoskop vypočítat neumí, ale přesně ví, že ženská v jednom znamení bude frigidní a chlap v jiným ošuká všechny okolo, jenom ne ji. Takže ne, normální člověk na obloze neukáže 20 souhvězdí. Tak nic, jdeme dál.

Geometrie je všude, kdejaký předmět, nový vynález,... No tak si zkusíme něco jednoduchýho představit bez rýsování. Raděj v rovině. Mějme třeba úsečku AB. Rozpůlíme ji, bod uprostřed pojmenujeme S. Uděláme kružnici se středem v S s poloměrem AS. Druhou v bodě B se stejným poloměrem. Protnou se ve dvou bodech, C a D. A teď pospojujeme body A, B, C tak, aby jsme dostali trojúhelník. Kdo si tipne všechny tři vnitřní úhly? Hm, no tak tuhle zkoušku jsme taky zatím nedali, že...

Hudba je fajn, každý z nás streamuje, poslouchá rádio... Ale co o ní víme? Jak se o ni dělíme? Někteří zvládnou něco na hudební nástroj, ale moc jich neznám. Jak o ní mluvíme? Chlapi v hospodě budou nejspíš řešit Charli XCX a její postavu, ženský který hudebník se vychrápal s kterou modelkou. Ale to je o lidech, ne o muzice... Fanoušci vyjmenují členy oblíbené skupiny, jejich alba a písničky. A tím to hasne... Takže zase žádná všeobecně dosažená úroveň. Raděj jdeme dál.

Aritmetika. Na té stojí naše civilizace. Finance, úroky, daně, zlepšování kdejakýho forichtuňku,... Jak jsme na tom? Na počítání máme stroje, nikdo se nenamáhá ani si v hlavě propočítat, kolik ho bude stát nákup. Chytří lidi strojům říkají, co mají počítat, nejchytřejší jak to mají počítat a většina se obojímu snaží vyhnout... Ale třeba se pletu, zkusíme jednoduchý příklad. Tužka povolena, elektronika ne, máte tři minuty. Sečtěte sudá čísla mezi 1000 a 2000. Dali jste to? Takže tak...

Máme za sebou čtyři umění, který, na rozdíl od lidí před 26 stoletími zvládnou taky jenom učenci. Zbývá nám trivium, tedy něco, co si měl osvojit každý. Jak jsme na tom?

Logika, ta je, chudera, pěkně bita. V SRN se rozhodli snížit emise CO2 tím, že budou spalovat zemní plyn. Takže uhlovodíky, vzniká H2O a "zlý" CO2. Tímhe nahradí jádro, kde CO2 nevzniká a odpad se dostane ven jenom při opravdu vážné havárii. Který byly na světě zatím jenom tři. To nedává smysl.
Že my jsme na tom líp? No mrkněte na to, jak jsme chtěli pomoct v Afghánistánu lidem, který ohrožuje Taliban na životě. Prostě jim poslat prachy. Co se stane? První šílenec s kalašnikovem takové rodině vletí do baráku a nebídne jim ochranu - dokud budete odevzdávat výpalný od čechů, nic se vám nestane. A prachy z "humanitární pomoci" pro rodinu s dětma, která je má chránit a zaručit jim lepší život, jde na munici pro magora, který je ohrožuje. Paznehtovi, co to navrhl, tleská 1/3 národa...
Další 1/3 věří, že normální zemědělec na východě Ukrajiny má ve stodole tři traktory, dva kombajny a tank a proto je japonksý imigrant ochrání před imigranty. Pánbíčkáři jsou kategorie sama pro sebe... Takže zase smůla, jdeme dál.

Gramatika. Nemusíme chodit daleko. Stačí do komentářů, na chat, do fóra a do soukromých zpráv. Myslím, že tohle umění, co by mělo zvládnout 99% lidí, přejdeme mlčením.

Rétorika, tu mám rád. Je zajímavé poslouchat něčí, argumenty podložený, pohled na věc. Nebo sdělit lidem svoje myšlenky a podělit se o dvoje vědění. Určitě máme svoje profesionály, měl by to umět prezident a premiér... No, asi ne, prezident umí jenom bezdůvodně napadat a neumí to obhájit. Taktika premiéra je něco plácnout a jeho PR tým tu perlu pak dává do dárkovýho balení, aby s zdálo, že to dává smysl (a pokud trochu ovládáte logiku, pak to smysl nikdy nedává). A jiní politici? Kdy naposledy jste viděli, že by někdo řekl "Hele, máme tenhle a tenhle problém, vyřešme ho tak a tak, protože ..." a mělo to hlavu a patu? A jak na tom bude asi normální veřejnost, když tohle považuje za profi výkon a nepožaduje za svoje daně profesionály?

To jsme to dopracovali, co? Tak nějak mám pocit, že hloupneme čím dál tím víc... Ono je strašně pohodlný se o nic nestarat, nic neřešit, jenom konzumovat a užívat si. Ale odsoudí nás to být stádem ubožáků, který vedou o chlup menší ubožáci. Z té vyhlídky nejsem nadšený. A co vy?