Eda Bureš

27.11.2021 17:04 · 814 views pmk001

Tak nám pěkně řádí ptačí chřipka a protože je zákaz mít drůbež venku a ve styku s divokým ptactvem, musel jsem soudružky trochu líp zabezpečit. Mám je totiž v kleci, ale jedna stěna je z plotovýho pletiva a to pro vrabce nepředstavuje překážku. Takže jsem si dotáhl pletivo, žebřík a nářadí a pustil se do práce.

Za chvíli přiletěl vrabčák, sedl na višeť u klece a sledoval, co dělám. A pak se pustil do povídání...A že toho fakt vycvrlikal hodně...

Vybaluju pletivo... "Čus, já su ňákej Eda Bureš. Hele, ty tady furt sypeš žrádlo těm potvorám, že? Chtěl bych se domluvit, otvírám tady novej podnik, Vrabčí Hnízdo a potřeboval bych malou dotaci... Tak 50 kilo zrní, kdyby to šlo. Hosti toho docela dost sezobou a příští měsíc tady mám zájezd z Maďarska, co domlouval bratranec Ferenc... Víš jak, není je čím pohostit."

Začínám přidělávat pletivo odspodu. "Tak tohle je dobrej nápad. Ty vaše chlupatý koule teď neprostrčí drápy dovnitř a našinec bude v bezpečí. Ta hnědá vobluda minulej měsíc sežrala tchýni. Teda ne že by to byla nějak škoda, i za pohřeb jsme ušetřili, protože z ní nic nezbylo a já mám konečně klid. Ale strašně nerad bych se taky nechal slupnout já, víš jak... To žvejkání bude asi dost bolet. Tohle pletivo bude proti kočkám tak akorát."

Fixuju vrch pletiva, Eda seskočil na zem a šel na to kouknout zblízka. "Jů, tak to je hustý, to jsou hodně jemný voka. Čéče, z tohohle být celá tahle stěna, tak jsem ty dotace dočerpal. Ale chtělo by to přidat trochu tady dole, tam se dá ještě prostrčit pracka, hele." A prošel pod pletivem. Tak jsem to ještě líp připevnil i dole.

Začínám prostřední pás pletiva. "Hele, proč tam dáváš ještě další vrstvu? Jedna přece proti těm sviním stačí. Nechceš to doufám zadělat celý? Hele, já vím, že ty dotace jsou určený tady pro vejconošky, ale stará přece taky snáší vajíčka, no ne? A pokud jsou dotace pro ty, co snáší vajíčka, tak je to i pro naši rodinu... A navíc to chci jenom pro nás, to s tím Vrabčím Hnízdem byl vtip, to patří někomu jinýmu...!" Očividně pochopil, že bufet zdarma končí a začal lehce panikařit.

Třetí a poslední pás pletiva "Tývole, já už vím. To bude kvůli té fóglchřipce. Neboj, já ani kamarádi nejsme infekční, nikoho nenakazíme. Hele, nésu vodní fógl. Ti se furt ráchají ve studené vodě a teče jim nudle ze zobáku. Já s něma ani nechodím pařit... Hele, nemocní vrabci přece neexistují, už jse někdy viděl nějakýho s horečkou? No tak, nebuď labuť a vyprdni se na to... Hele, čestný vrabčí, měli jsme to loni a máme imunitu, klidně se zeptej bráchy. No tak, tohle už není vtipný. Anebo víš co? Já se nechám v pondělí naočkovat, pak můžu k zrní, ne?"

Napojování ke střeše: "Ty toho fakt nenecháš? No tak, aspoň skulinku tam nech, přece nás nenecháš chcípnout hladem... Co si jako máme tady pod tím sněhem najít? Tady kdybys nechal těch 10 cm v rohu odkrytejch, tak já bych to na tebe nepráskl... Fakt nic, ty svině? To mám za všechno to dobro, jak jsem tě v létě budil ve čtyři, abys nezapomněl nakrmit slepice. Ale jak chceš, víš co? Za tohle ti s rodinou posereme střešní vokna! Počkej, lumpe, pomsta bude sladká! Takový sviňárny dělat, to ti přijde draho!"

Vzdálil jsem se a ledoval, jak to zabralo. Eda si zavolal tři kamarády a dali se do průzkumu.. A ač jsou to vrabci, nadávali u toho jak špačci...